15-åring sexuellt utnyttjad i taxi

Tredje fallet på kort tid i Malmö

NYHETER

En femtonårig flicka i Malmö tvingades utföra oralsex på en taxichaufför i lördags kväll.

Det är tredje gången på kort tid som något liknande inträffar i Malmö.

- Det är fruktansvärt, säger Gustaf Holgersson, informationsansvarig vid Taxiförbundet.

Den 15-årig flickan hoppade in i taxin vid 20-tiden på lördagskvällen i stadsdelen Lindängen. Chauffören stannade bilen efter en stund och tvingade flickan till oralsex. Hon kunde sedan ta sig ur bilen, som körde från platsen.

– Det är fruktansvärt. Det strider mot alla kodex och regler som vi har. Det krävs trots allt en del för att bli taxiförare, bland annat en vandelsprövning som visar att man har ett rent kriminalregister. Men det finns ju ingenting som säger att man inte kan göra något efter att man har fått sin taxilegitimation, säger Gustaf Holgersson, informationsansvarig vid Taxiförbundet.

Problem i Malmö

Han påpekar att Malmö är ett problemområde för taxiverksamhet.

– Man har stora problem med friåkare och mindre, oseriösa beställningscentraler. Det är inte bara vi utan även polisen, Länsstyrelsen och skattemyndigheten som har problem med det i Malmö.

Kan ni göra någonting för att förhindra det här?

– Nej, egentligen inte. Jag vet inte ens om de här är medlemmar i förbundet. Men alla som är det måste skriva under något som heter ”God taxitradition”.

Skulle man kunna kontrollera chaufförerna bättre än vad man gör i dag?

– Ja, det skulle man kunna göra på sätt och vis. Om det är något som inte stämmer när man åker taxi, om man till exempel inte får sitt kvitto, så begår föraren en olaglig handling. Då ska man anmäla det till beställningscentralen eller till Länstyrelsen. Och varje gång en förare får en anmälning på sig hos Länstyrelsen lagras det. Efter ett par, tre stycken överväger man starkt att dra in taxilegitimationen. Då får de inte köra längre.

Om kunderna blir bättre på att anmäla kan man alltså gallra ut oseriösa förare.

"Du kan känna dig trygg"

Enligt Gustaf Holgersson är det inte vanligt att det händer sådana här saker.

- Det senaste halvåret har jag sett fem sådana här händelser, medan jag har sett 50 anmälningar i svarttaxi.

Att åka taxi ska vara ett tryggt sätt att ta sig hem på kvällen. Kan man känna sig trygg när man åker taxi?

- Ja, det tycker jag att man kan göra. Det har gjorts 50 miljoner taxiresor det senaste halvåret. I det perspektivet blir fem fall väldigt lite, även om det naturligtvis är fem för många. Ju mer väletablerat taxibolag du åker med desto tryggare är det. De seriösa beställningscentralerna har god koll på sina förare, säger Gustaf Holgersson.

Pernilla Fagerström