Bra hand - och 20 miljoner är hans

Per satsar 100 000 för att vara med i poker-VM

NYHETER

Han satsar 100 000 kronor.

Vinner han får han 20 miljoner.

Om någon vecka spelar svenske Per Hildebrand, 39, sitt livs omgång i poker-VM i Las Vegas.

Foto: MATS STRAND
gamblar Om någon vecka spelar Per Hildebrand om de stora pengarna. För att värma upp sig spelar han en omgång mot Aftonbladets reporter - om monopolpengar.

Spelet pågår tio-tolv timmar om dagen i fem dagar - i bästa fall. Konkurrensen är stenhård. Över 600 storspelare från hela världen möts på Binions Horseshoe hotell i Las Vegas. Av dem är cirka tio svenskar.

- Horseshoe är inte ett av lyxpalatsen på the Strip utan gammalt, slitet och inpyrt. Det ger en viss känsla att vara där, säger Per Hildebrand.

Kan förlora 100 000 kronor

De flesta skulle bli nervösa inför möjligheten att förlora 100 000 kronor på några dagar. Men Per Hildebrand har varit med förr. I femton år reste han runt i världen som professionell pokerspelare.

Sedan några år driver han ett spelbolag med flera spelsajter på internet. Men fortfarande drar han in några hundra tusen om året på poker.

- Förr spelade jag fyra fem dagar i veckan. Numera blir det någon gång i månaden. Jag riktar in mig på de stora tävlingarna, säger han.

Som mest har Per Hildebrand vunnit en halv miljon på ett enda pokerspel. Största förlusten låg på 280 000 kronor.

- Jobbigt, väldigt jobbigt, säger han med ett leende.

Han tillägger:

- Men det var många år sedan nu.

Har spelet i blodet

Per Hildebrand har spelet i blodet på sätt och vis. Pappa var lagledare för svenska landslaget i schack under några år på 70-talet - och drygade ut hushållskassan genom att spela poker.

Per var inte gammal när han själv övergav schackbrädet helt för poker.

- Man spelade om femtioöringar och serietidningar till en början. Men med åren steg ju insatserna.

Nu har han hunnit vara med om tre poker-VM. Men aldrig kommit så långt som till prisplats. Regel nummer ett för att bli en framgångsrik pokerspelare är att hålla "speldjävulen" borta.

- Man ska sluta innan man har nått smärtgränsen.

9 tips för att bli en bättre pokerspelare:

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM