Uppåt värre på NK - men inte för invandrare

Utklädda skyltdockor bekräftar fördomar

NYHETER

I går öppnade Forsmans avgångsutställning på NK.

Men ett av projekten, med invandrare, fick nobben.

- Vi tycker inte det var nåt vi kunde visa upp på ett bra sätt, säger varuhuschefen Lena Dunham.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
NYA GREPP. Sällan har väl varuhusbesökare tvingats klättra längs fasaden för att komma in. Kristina Grauers tvekar inte. "Jag kan aldrig låta bli att göra något annorlunda", säger hon.

Avgångseleverna på Forsmans skola för Grafisk design har elevutställning på NK den här veckan. Temat är shopping - att göra den till något nytt.

Och en rad nya grepp gör att den som törs kan uppleva saker som aldrig sett insidan av ett varuhus förut.

Som att klättra uppför NK:s fasad, krossa dyrt porslin från lyxkrogar eller lämna in sina gamla kläder och få dem omgjorda. Och har man inte fått tillräckligt mycket uppmärksamhet går det bra att låta sig fotograferas och bli utställd på storbild bland alla besökare.

Ett bidrag fick nobben av NK

Men bidraget från en av grupperna saknas.

För tio dagar sedan fick Johan Junker och hans gruppmedlemmar reda på att deras bidrag inte skulle få vara med på avgångsutställningen.

- Vi valde att ta folk från gatan, folk från förorten av utländsk härkomst. Vi har hängt med dem en dag och intervjuat dem, mest om deras förhållningssätt till shopping och varumärken. Och så har vi gjort skyltdockor av dem som vi klätt i NK:s kläder.

De fyra tyckte det var dyrt och snobbigt på NK. Det gillade inte varuhusets representanter.

- De tycker att våra intervjuer gav en snedvinkling av NK, att det bekräftade gamla fördomar och att vi förlöjligade personer i förorten. Men det är tvärtom, säger Johan Junker.

Planerar en egen utställning

Den bilden vill inte varuhuschefen ställa upp på:

- Vi tyckte att nio av bidragen var fantastiska. Det tionde gav fel bild, men framför allt fick det inte plats, säger Lena Dunham.

Nu planerar gruppen för att göra utställningen på skolan i stället.

- Vårt projekt har fått en helt annan laddning. Vi tänker inte låta det samla damm, vi ska göra en egen utställning. Om två veckor ska vi ha en diskussion på skolan.

Olle Castelius, Christina Vallgren