Polisens radio- rena såpan

Politikernas velande ett hot mot svenskarnas säkerhet

1 av 3 | Foto: BENGT KULÉN
FLOPP 1 Diskoteksbranden i Göteborg, oktober 1998: Många räddningsstyrkor var inblandade, men de hade svårt att kommunicera med varandra på grund av bristande teknik. 63 dog och 213 skadades i branden.
NYHETER

Efter polismorden i Malexander tvingades polisen lyssna på nyheterna för att få mördarnas signalement.

Under kravallerna i Göteborg lyckades demonstranterna slå ut polisens radio.

- Tekniken är så gammal att människors säkerhet riskeras, säger Signar Johansson, vice ordförande i Polisförbundet.

Om drygt ett år släcks polisens nuvarande radiofrekvens i Skåne. Göteborg och Stockholm står näst på tur. Sverige ska anpassas till resten av Europa och ha en gemensam frekvens för polissamarbete över gränserna. Helt i enlighet med Schengenavtalet.

- Den svenska polisen ska ha samma tekniska lösning som kollegorna på andra sidan Sundet, säger Per Kjellin, enhetschef på Post- och telestyrelsen (PTS).

De analoga system som polisen använder i dag började utvecklas redan på 60-talet. Nu har indu-strin helt lagt ner tillverkningen. Om en radio går sönder måste man slakta en annan för att få reservdelar.

Vid större utryckningar litar polisen mer på sina mobiltelefoner. Komradion fungerar alldeles för dåligt i garage och höghus.

- Det är bedrövligt med alla fel man kan tänka sig. Det är lätt att avlyssna, det är ålderdomligt och har brister i täckningen, säger Signar Johansson.

Tekniska möjligheten finns - men inga pengar

Men det handlar inte bara om polisen. Alla myndigheter som har med människors säkerhet att göra - polis, räddningstjänst, hälso- och sjukvård - behöver modernare teknik.

Estoniakatastrofen, Göteborgsbranden, polismorden i Malexander och kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg har visat att behovet av att kunna samordna katastrofberedskapen dessutom blivit akut.

I dag finns den tekniska möjligheten - men inte pengarna.

- Det handlar om att rädda liv. Att alla myndigheter som arbetar med människors säkerhet kan samverka utan att använda mobiltelefon i ett överbelastat nät, säger Henrik Landerholm (m), riksdagsman och blivande rektor på Försvarshögskolan.

Frågan är allvarlig - det förstod inte ministrarna

Orsakerna till att det dröjt så länge är många.

Aftonbladet har kartlagt såpoperan i Rosenbad:

Okunniga

ministrar

Det är svårt med teknik. Termerna är krångliga och de insatta talar ett annat språk. Varken Mona Sahlin eller hennes föregångare Ines Uusmann sägs ha förstått frågans allvar. För ministrarna är det främst en teknisk fråga. De förstår inte att det handlar om männi-skors säkerhet.

Bubblan som sprack

När IT-boomen var som störst trodde regeringen att telekomjättarna själva skulle betala för att bygga upp ett nytt nät. Men intresset hos företag som Ericsson, Nokia och Motorola är svalt. Det finns för lite pengar att tjäna.

För många kockar

Eftersom de berörda myndigheterna ligger under en rad olika departement är ansvaret oklart. Fem ministrar träter om vilket departement som ska betala.

Biträdande näringsminister Mona Sahlin är ytterst ansvarig. Hon har flera gånger lovat ett nytt system, men ännu finns inga pengar avsatta. Det handlar om åtta miljarder kronor.

Just nu bereder regeringskansliet den senaste i raden av utredningar, "Ett nät för trygghet" av förra generaldirektören Berit Rollén.

- Vi arbetar för högvarv inom regeringen och kommer att lämna besked inom kort, säger Mona Sahlin.

Pajkastande konkurrenter och kampanjer i Rosenbad

På arenan finns en rad intressenter, som alla talar i egen sak. Huvudkonkurrenterna är två och de träter framför allt om en sak - vilket system är egentligen bäst?

Ericsson:

- Man bör primärt söka lösningar där man utnyttjar de publika systemen, det vill säga GSM i dag och UMTS i framtiden, säger Ola Elmeland, marknadschef på Ericsson Sverige.

Nokia gjorde tvärtom och är i dag världens största leverantör av ra-diostandarden Tetra, som utvecklats och förespråkas av EU.

Regeringen lyssnar när Ericsson krisar

- Polisen kan aldrig använda samma nät som vanliga mobiltelefonanvändare. GSM och 3G kommer aldrig att erbjuda den funktionalitet och den service som Tetra ger och public safety kräver, säger Harald Sundberg, Nokias ansvarige för Tetra i Sverige.

Flera bedömare som Aftonbladet talat med hävdar att Ericsson har regeringens öra, särskilt nu i kristider.

Den finska konkurrenten Nokia kan inte spela på nationella känslor. Därför har man anlitat dyra pr-byråer och konsulter för att trumma in sitt budskap hos ministrar och riksdagsledamöter. Nokia har också lyckats få med sig polisen, landstingen och kommunerna.

- Sverige behöver ett nät nu. De flesta europeiska länder har, bygger eller planerar redan ett nät, säger Berit Rollén, regeringens utredare.

- Upphandlingen måste ske i vår eller tidigt i höst.

Så här fungerar Tetra- systemet

Alla turerna - från 1995 till i dag

Dessa politiker har ansvaret men betalar inte

I över tio år har polisen slagits för ett nytt komradiosystem. Men politikerna är veliga - ingen vill betala. Nu är frågan akut, inom ett par år släcks polisens nuvarande radiofrekvens. Svenska räddningsinsatser hotas av den politiska såpoperan.

Elisabeth Lindham, Anette Holmqvist