Bättre hjärta av 14 koppar te i veckan

NYHETER

Tedrickare klarar sig bättre än andra efter hjärtinfarkt, enligt en ny studie.

- Detta är mycket spännande uppgifter från den mest ansedda tidskriften inom kardiologi, säger Leif Svensson, hjärtspecialist på Södersjukhuset i Stockholm.

Foto: LOTTE FERNVALL
Té-gurun Vernon Mauris är inte förvånad över studien som visar att tedrickare klarar sig bättre än andra efter en hjärtinfarkt.

Minst 14 koppar i veckan ger högre överlevnad, visar en israelisk studie. Studien som presenteras i den medicinska tidskriften Circulation omfattar ungefär 1 900 personer i 60-årsåldern.

Enligt forskarna kan orsaken till att tedrickarna klarade sig bättre efter hjärtinfarkt vara att särskilda ämnen, antioxidanter, i te har positiv effekt. En annan förklaring kan vara att tedrickarna lever nyttigare än andra, men enligt forskarna hade tedrickarna i studien ungefär samma livsstil som övriga. Det fanns inga tydliga skillnader när det gällde till exempel rökning eller motionsvanor.

Försiktig med att dra slutsatser

För Leif Svensson, hjärtspecialist på SÖS, är informationen helt ny.

- Man ska naturligtvis alltid vara försiktig med att dra slutsatser eftersom det rör sig om en observationsstudie och man måste veta vilka andra faktorer som kan vara av intresse.

- Som exempel har studier som visat att kvinnor med hjärtinfarkt dör tidigare än män inte haft med könstillhörighet att göra. Det har visat sig att kvinnorna fick hjärtinfarkt när de var äldre. Det var alltså åldern som var avgörande, inte könet.

Men enligt Leif Svensson är de israeliska resultaten mycket spännande.

- Alla småbitar som kan hjälpa oss att lägga det stora pusslet är intressanta. Och detta måste vi titta närmare på. Men det gör inte livet lättare för oss kaffedrickare.

Vernon Mauris flyttade till Sverige från Sri Lanka för 37 år sedan och har arbetat med te lika länge. Han är inte förvånad över rapporten om teets goda egenskaper.

- Särskilt det gröna teet har medicinal effekt. Japanerna dricker grönt te morgon och kväll och har väldigt lite hjärtproblem, trots att de röker en hel del, säger Vernon Mauris som blivit något av en teguru.

Testar 24 koppar om dagen

- När jag är i Asien och testar te kan jag prova upp till 360 koppar om dagen. Här hemma blir det kanske 24 koppar. Men jag smuttar bara, resten spottar jag ut för te har ju också en mättande effekt.

Vernon Mauris är mannen bakom Söderblandning som han blandade ihop 1978.

- Det var från början ett misstag men blev gott och i dag exporteras det till bland annat Japan.

Te bra för mycket