Belägringen av Födelsekyrkan är över

Israel börjar dra tillbaka trupper från området

Foto: reuters
Father Ibrahim, den katolske ledaren samt några palestinska medlare på väg att lämna området kring kyrkan. Idag kom de stridande parterna överens om ett avtal som kan betyda slutet på belägringen av Födelsekyrkan.
NYHETER

Den fem veckor långa belägringen av Födelsekyrkan i Betlehem är över.

Israel accepterar överenskommelsen med palestinierna, säger Israels försvarsminister enligt AP.

Ett slut på den fem veckor långa belägringen av Födelsekyrkan i Betlehem kan vara nära. 13 militanta palestinier i kyrkan ska förvisas och skickas till Italien.

Men Italien säger sig inte ha fått någon formell underrättelse om överenskommelsen.

Israels armé började på tisdagen att dra tillbaka styrkor från området runt Födelsekyrkan i Betlehem, uppgav en AFP-reporter på platsen.

Soldater klättrade ned från husen runt kyrkan, och den kran med utsikt över kyrkan som palestinierna hävdar har använts av israeliska krypskyttar monterades ned.

Nått överenskommelsen under medling

Betlehems guvernör Mohammed al-Madani uppgav att de palestinska och israeliska förhandlarna nått överenskommelsen under medling av amerikanska och europeiska diplomater.

Ytterligare 26 av de över 100 palestinierna i kyrkan ska enligt avtalet föras till ett palestinskt fängelse i Gazaremsan. Resten försätts på fri fot, sade al-Madani, som tillade att den palestinske ledaren Yassir Arafat godkänt avtalet.

Den israeliska försvarsministern Benyamin Ben-Eliezer säger att några detaljer återstår att lösa, men att belägringen kommer att avbrytas under tisdagen.

- Vi har redan skrivit under avtalet, säger Ben-Eliezer till AP.

Italien vill veta mer

Samtidigt växte dock oklarheten om vad Italien egentligen tycker om att ta emot 13 förvisade palestinska aktivister. Italien säger sig inte ha fått någon formell information om överenskommelsen.

Något officiellt besked finns inte, men en anonym regeringskälla sade till Reuters att Italien inte tänker ta emot palestinierna förrän fler detaljer blir klargjorda.

- Vi har behandlats på ett arrogant och oacceptabelt sätt. Vi fick inget veta. De sade inget alls till oss förrän i går kväll, sade han.

Italien insisterar på att de 13 palestinierna måste vänta i Egypten innan Rom har tagit reda på de diplomatiska och politiska förutsättningarna för att ge dem asyl.

Enligt regeringskällan vill Italien få veta namnen på de palestinier som ska förvisas, vilka brott de anklagas för och hur palestinierna ska behandlas.

Pernilla Fagerström, Andreas Alfredsson TT

ARTIKELN HANDLAR OM