Plan kraschade i havet utanför Kina - minst 60 döda

Planet med 112 ombord störtade i vattnet

NYHETER

Ett flygplan från bolaget China Northern Airlines med 112 människor ombord kraschade på tisdagskvällen i havet utanför Dalian, en kuststad i norra Kina.

Minst 60 människor har hittats döda. Och förhoppningarna om att hitta överlevande är små.

Flygledningen förlorade kontakt med planet, som var på väg från den kinesiska huvudstaden till Dalian, vid 21.30-tiden (15.30-tiden svensk tid) på kvällen. Då hade kaptenen rapporterat att brand utbrutit i kabinen.

Ögonvittnen såg planet slå ned i vattnet ett par mil öster om Dalians flygplats, cirka 50 mil nordost om Peking.

En hamnarbetare som blev vittne till kraschen - Dalian Liu Jiqing - berättar att planet, med släckta lampor, cirkulerade ett par varv i luften innan det störtade.

Över 30 fartyg med räddningspersonal skickades ut till kraschplatsen, skriver AP. Men räddningsarbetet runt planet, av typen MD-82, försvårades av mörkret.

Hittills finns inga uppgifter om eventuella överlevande. Och den officiella nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att det finns litet hopp om att hitta någon vid liv.

Av de 112 personerna – 103 passagerare och nio besättningsmän - som befann sig ombord fanns åtta utlänningar, bland dem passagerare från Japan och Sydkorea.

Vid halv tio på tisdagskvällen svensk tid hade cirka 60 kroppar bärgats.

China Northern Airlines bildades 1990 och är tänkt att fusioneras med China Southern Airlines i en ambitiös konsolideringsplan som ska sluta med bara tre större bolag i Kina: Air China, China Southern och Shanghai-baserade China Eastern.

Mattias Lundell, TT