FN kritiserar svenskt polisvåld

NYHETER

STOCKHOLM

Sverige får kritik på flera punkter av FN:s tortyrkommission. Särskilt gäller det överdrivet våld från poliser och fängelsevakter som rapporterats under senare år, skriver Svenska Dagbladet.

I vissa fall har våldet lett till dödsfall.

Kommissionen beskriver våldet som "oroande" och pekar bland annat på kravallerna i Göteborg vid EU:s toppmöte, då svensk polis svarade med vapen. "Många fall av misshandel rapporterades", konstaterar tortyrkommissionen.

"Det finns anklagelser om att de riktlinjer för användning av våld som gavs poliser och fängelsevakter ofta var partiska och inte alldeles riktiga", skriver FN-kommissionen om Sverige och betonar att anklagelserna måste utredas omgående och opartiskt.

Sverige rekommenderas också att stärka utbildningen om mänskliga rättigheter för poliser och fängelsevakter.

Rikspolischefen Sten Heckscher är förvånad över tortyrkommissionens ordval.

- Det låter som synnerligen märkliga påståenden. Men vi ska givetvis titta närmare på vad det egentligen handlar om, säger han till tidningen.

Justitieminister Thomas Bodström ville inte kommentera kritiken.

I rapporten råder tortyrkommissionen Sverige att vara försiktigt med att sända tillbaka utlänningar till sina hemländer. Sverige bör också skärpa kontrollen av att människor som skickats hem verkligen behandlas så väl som staterna lovat.

TT