Dansk borgmästare köpte vin för nära en miljon

Levde gott på kommunens pengar

NYHETER

Den danske borgmästaren Brixtofte och hans kollegor levde gott på kommunens pengar.

4 800 flaskor vin, motsvarande sex flaskor om dagen drogs på representationskontot.

Ibland slog de till med Chateau Haut Brion för 840 kronor styck, men oftast dög det med 70-kronors vin.

Under de två senaste åren köptes vin för motsvarande 860 000 svenska kronor. En del flaskor användes som gåvor - men de flesta dracks det av vid borgmästarens möten.

Kommunala skattepengar användes som betalning.

Flaskorna som köptes hos olika vinföretag levererades ofta direkt till kommunens idrottsanläggningar och konferenscenter i Farum Park, där borgmästaren uppehöll sig en stor del av arbetstiden.

Bland favoritvinerna fanns Marqués del Romer 1993 och Cuvee Valeria 1996, med ett grossistpris på 69 kronor flaskan.

Det finns också exempel på större inköp av Chateau Haut Brion 1997 a 840 kronor flaskan, eller Chateau la Lagune 1995 för 640 kronor.

Vinräkningar i storleksordningen 30 000-40 000 kronor var ingen ovanlighet.

Men alkolhol var inte det enda som betalades med kommunens representationspengar. Det finns också noteringar om Kalla Anka-tidningar, chips, cigaretter, Tipsbladet, fläskstek, fatöl samt lax och räkor från den lokale fiskhandlaren.

Ett exempel är ett kvitto från en kiosk, där en person har köpt Kalle Anka-tidningar för 73 danska kronor.

Vid ett annat tillfälle ansåg någon att en grill för 500 kronor var lämpligt att debitera kommunen för. Och ytterligare ett exempel gäller en bukett blommor för 300 kronor inköpt av borgmästaren Peter Brixtofte. Buketten skickade han till sin bror i Odense, med hälsningen ''Hjärtliga lyckönskningar från Peter med familj''.

Diverse föreningsavgifter finns också med bland utgifterna: 450 000 danska kronor betalades för personliga medlemskap för Brixtofte och hans sex kollegor i Farum Boldklubs, handbollsklubben Ajax-Farums och basketklubben Vaerlöse-Farums sponsorföreningar.

Medlemskapen gav fritt inträde, mat och dryckesvaror efter behag.

Den tidigare tekniske direktören i Farum, Jörn Frederiksen säger till Ritzau att han varken då eller i dag ser något fel i att kommunen betalade medlemskapen.

- Det var ju inte privata medlemskap. Det förväntades att man skulle möta upp till arrangemangen. Jag kände det, som en av kommunens tjänstemän, som en plikt att vara på plats.

Maria Gners, TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM