Snart kan vi mäta hur illa något luktar

NYHETER

Mycket går det att uppskatta i siffror...

Men hur illa på en skala mellan 1 000 och 100 000 luktar ruttet ägg?

Snart kan det bli möjligt att svara på den frågan.

Än så länge kan inte ens matematiktokiga forskare säga hur äckligt någonting luktar. Men nu har tålamodet börjat ta slut och Seth Hapner är nära att hitta en lösning på dilemmat: en måttstock för odörer eller som han säger; ett "odörindex".

Planen är att framställa ett instrument som ska kunna känna av alla typer av gaser och bestämma hur mycket det finns av varje. Utifrån detta ska verktyget sedan sätta ett nummer, skriver ABCNews.

Om siffran blir 1 000 innebär det att du som människa kan känna en svag lukt. Blir den 10 000 luktar det ungefär lika illa som ruttet ägg. Och visar utslaget 100 000 - ja då vill du helt enkelt kräkas, täppa igen näsan och sticka från platsen fortast möjligt.

I dag finns det bara ett manuellt system för att mäta hur något luktar. Det vill säga att om en forskare vill veta hur illa en odör är skickas provet till en panel med människor som sedan lämnar ett utlåtande.

Ett tillvägagångssätt som varken är särskilt trevligt eller objektivt.

- Vi försöker att ta fram en metod som kan användas vid alla laboratorium runt om i världen, säger Hapner till abcNews.

Tröskelvärde för illalukt

Att kunna mäta hur illa något luktar ska inte bara kunna användas till att förklara för sambon att det inte är läge att gå in på toaletten eftersom Odörindexet överstiger 100 000. Det finns betydligt seriösare användningsområden. Ett exempel är när det är dags att gödsla åkarna. Innan gödseln sprids ska man kunna mäta hur illa det luktar och på så vis kunna avgöra om det kommer att störa allmänheten.

Redan nu har Seth Hapner bestämt ett mått av odör som han kallar för ”kännbarhetströskeln”, vilket grundar sig på den mängd odör som krävs för att människor i genomsnitt ska kunna känna att det luktar illa.

Maria Gners