Den döde låg i en sopsäck

Polisen: Vi misstänker att han blivit mördad

Foto: HENRY LUNDHOLM
hittades av fiskare Kroppen hittades av en fritidsfiskare i går kväll och togs om hand av polisens tekniker sent i natt. Polisen har konstaterat att den döde var en man, men vet inte hur länge kroppen legat i vattnet. "Den är starkt förruttnad", säger Lena Larsson vid Uppsalapolisen.
NYHETER

En fritidsfiskare gjorde den makabra upptäckten.

I sopsäcken som flöt i Ekolsundsviken under E 18 låg en död människa.

Polisen arbetar efter teorin att mannen blivit mördad.

Kroppen, som låg invirad i flera svarta sopsäckar, hittades vid 21-tiden i går kväll i Ekolsundsviken mellan Bålsta och Enköping. Upptäckten gjordes av en privatperson som varit ute och metat med sin dotter.

- På vägen tillbaka såg vi en säck som guppade omkring. Vi skämtade, så där som man gör, om att det kanske låg ett lik i säcken, berättar mannen.

- När vi kom närmare såg vi att det verkligen låg en kropp i säcken. Den var väl inslagen i flera plastsäckar som tejpats igen. Först trodde vi att det var en docka, man vill ju inte riktigt tro att det är en människa.

Säcken hittades nära vägskogen

Fyndplatsen ligger under motorvägsbroarna vid Ekolsund nära den populära vägkrogen Ekolskrog. Säcken hittades mellan broarna, nära den östra stranden.

- Vi har konstaterat att det ligger en människa i plastsäcken och misstänker att personen blivit mördad, säger Lena Larsson, informationsansvarig vid Uppsalapolisen.

Polisens tekniker finkammade i natt området för att säkra eventuella spår. De kunde, enligt vad Aftonbladet erfar, konstatera att offret är en man. Hans ålder kunde däremot inte fastställas.

Kan ha legat i vattnet sedan i höstas

För att eventuella spår inte ska förstöras öppnades inte plastsäcken i natt. Men eftersom det fanns flera hål i i den kunde polisen se att det var en man.

Kroppen ska i dag undersökas av polisens rättsmedicinska experter. Mannen har varit död en längre tid. Hur länge är oklart. Enligt Lena Larsson kan kroppen ha legat i vattnet så länge som sedan i höstas.

- Den är starkt förruttnad, säger Lena Larsson.

Poliser på plats nöjde sig med att konstatera att mannen varit död i minst en vecka.

En teori är att kroppen blivit dumpad från någon av broarna, eller från någon annan plats i Ekolsund, men det är långt i från säkert.

- Ekolsundsviken är en del av Mälaren. Kroppen kan ha flutit in från andra håll i Mälaren, säger Lena Larsson.

"Offret behöver inte vara härifrån"

Första steget i den mordutredning som inleds i dag är att identifiera den döde mannen.

- Först när vi vet vem det är kan vi börja leta. Vi har en del försvinnanden i vårt distrikt som kan visa sig vara intressanta. Men, som sagt, offret behöver inte vara från området, säger Lena Larsson.

Jens Kärrman