Fadimes mamma vittnar: Min man är inte mördaren

Advokat presenterar nya bevis i hovrätten

1 av 2 | Foto: POLISEN
Erkände först I polisens videorekonstruktion inför rättegången i tingsrätten visar pappan hur han sköt ihjäl sin dotter. Nu har han tagit tillbaka det erkännandet.
NYHETER

Advokaten fick ett anonymt brev innehållande en pistolpatron, ett par handskar och några svarta hårstrån.

I brevet låg en lapp: "Angående Fadimefallet."

Enligt morddömde Rahmi Sahindals advokat kommer Fadimes mamma, som tidigare vägrat vittna, att intyga sin makes oskuld i hovrätten.

Det ofrankerade brevet med texten "Till advokat Johan Åkermark" skrivet med blå kulspetspenna anlände till advokatbyrån den 23 april.

Den skarpladdade patronen har samma kaliber som mordvapnet, 7,65. Handskarna är stickade i svart ull. På dem hittades flera svarta hårstrån.

Överklagan kom in sista dagen

Håret kan tillhöra mördaren eller Fadime, tror Åkermark. Rahmi Sahindal har grått hår, Fadime hade svart.

- Det fanns inga fingeravtryck på mordvapnet, det kan indikera att mördaren hade handskar. Tittar man på skottvinklar kan man dra slutsatsen att han tagit tag i Fadimes hår, dragit nacken bakåt och skjutit henne i hakan, säger Johan Åkermark.

Den 24 april gick tiden ut för att överklaga Uppsala tingsrätts livstidsdom mot Rahmi Sahindal. Samma dag skickades innehållet i brevet till Uppsalapolisen - och hovrätten meddelades om överklagandet. Rahmi Sahindal tog tillbaka sitt erkännande av mordet på dottern.

- Jag ville att de skulle skicka handskarna till Statens kriminaltekniska laboratorium för att ta fingeravtryck och kolla om det finns blod- eller krutstänk, säger Johan Åkermark.

Han menar att det nya fyndet ger anledning att tro att gärningsmannen är någon annan än Fadimes far. I tingsrätten hävdade ett vittne att en annan man synts på platsen.

- Eftersom min klient säger att det är en annan gärningsman tycker jag att det är intressant att se om det finns någon substans i det påståendet. Någon annan än min klient har skickat brevet, han sitter på häktet.

Åkermark vände sig till åklagare Anne Sjöblom för att hon skulle komplettera förundersökningen.

Det ville hon inte.

Vittnar för sin make

Därför lämnade Åkermark i går en skrivelse till Svea hovrätt där han begär att hovrätten tvingar åklagaren att komplettera förundersökningen.

- Mot bakgrund av att materialet kom till advokatens kontor så långt efter brottet ser jag inga skäl att fortsätta förundersökningen. Dessutom finns det ett erkännande och tre personer på platsen som pekat ut gärningsmannen, säger Anne Sjöblom.

Johan Åkermark begär dessutom i en skrivelse till Svea hovrätt, som Aftonbladet tagit del av, att få omförhöra två av nyckelvittnena - Fadimes mor och den syster som vittnade mot sin far i tingsrätten. Modern valde i tingsrätten att använda sin rätt att inte vittna mot sin egen make.

Den här gången kommer hon att tala, enligt Åkermark.

- Hustrun ska bekräfta att det inte är min klient som är gärningsmannen. Jag har fått indikationer på att hon kommer att ställa upp och vittna nu, därför har jag åberopat henne, säger Johan Åkermark.

Vet vem som mördade dottern

Han tycker inte heller att förhören med systern räcker. Eftersom fadern tagit tillbaka sitt erkännande har advokaten frågor till henne som han tidigare inte fann anledning att ställa.

Rahmi Sahindal ska enligt Johan Åkermark veta vem det var som sköt Fadime.

- Han kan inte säga vem det är eftersom han blivit hotad. Jag vill inte gå in på mer detaljer om det.

Målet tas upp i Svea hovrätt den 22 maj och ska pågå i tre dagar. Eftersom Rahmi Sahindal tagit tillbaka sitt erkännande har han förhörts på nytt av polisen.

Åklagare Anne Sjöblom har inte omvärderat sin syn i skuldfrågan och sätter ingen tilltro till tillbakatagandet.

- Vi har funderat igenom detta noga och jag kan inte se att något av det nya som framkommit skulle vara till fördel för honom.

Sköts ihjäl i Uppsala

Tobias Brandel