”Han har precis blivit pappa”

Mordet en chock för van der Graafs vänner

NYHETER

HARDERWIJK

Volkert van der Graafs hustru trodde att allt var normalt när hennes man lämnade hemmet i måndags.

När den 32-årige miljöaktivisten greps som misstänkt för mordet på högerpopulisten Pim Fortuyn blev det en chock för henne.

Men van der Graafs kollega Sjoerd van de Wouw säger:

- Han var alltid benhård. Sista tiden har han verkat överspänd.

Foto: krister hansson
Lilian Optenberg, 30, och Trudy Mulder, 31, bor i det lilla idylliska fiskeläget Harderwijk i Holland. - Vi är chockade allihopa, säger de.

Volkert van der Graaf är misstänkt för att ha skjutit ner högerpolitikern Pim Fortuyn med fem skott i måndags kväll.

Pim Fortuyn lämnade en radiostudio efter en intervju i Hilversum när han mötte sin mördare. Hans parti "Pim Fortuyns lista" väntades bli ett av Hollands största i parlamentsvalen den 15 maj.

Volkert van der Graaf greps vid en bensinstation i närheten strax efter mordet. Vid husrannsakan i hans bostad hittade polisen ammunition av samma kaliber som mordvapnet och annan komprometterande bevisning. Polisen har bland annat beslagtagit hans dator i jakten på bevis mot honom.

Gripandet och den följande razzian i Volkert van der Graafs hem slog ner som en bomb i det idylliska fiskeläget Harderwijk cirka fem mil öster om Amsterdam.

"Han har ingen anknytning hit"

För åtta månader sedan flyttade Volkert van der Graaf och hans hustru in i ett 1960-talshus med trädgård i det lilla samhället med 40 000 innevånare mitt i Hollands bibelbälte.

För tre månader sedan föddes deras första barn.

- Vi vet inte varför han flyttade just till vår stad. Vad vi vet har han inga vänner eller någon annan anknytning hit, säger press-taleskvinnan Janny Engels på stadshuset i Harderwijk.

Volkert van der Graaf har gjort sig känd som en extrem miljö- och djurrättsaktivist.

Tillsammans med bland andra Sjoerd van de Wouw grundade han 1992 föreningen Miljöoffensiv. Sedan 1996 är han föreningens sekreterare och drivande kraft.

- Han har precis fått barn. Jag är mycket förvånad över att den misstänkte mördaren är min kollega, säger Sjoerd van de Wouw.

Fortuyn föraktade miljöarbete

Volkert van der Graaf var som renlärig vegan också en kraftfull motståndare till pälsindustrin och engagerad i djurrättsorganisationen Wakker Dier.

Högerpopulisten Pim Fortuyns uttalade förakt för miljöarbete och hans stöd till pälsindustrin tros vara den utlösande orsaken till mordet.

Själv tiger Volkert van der Graaf. Vid ett domstolsförhör i går vägrade han att uttala sig om misstankarna mot honom.

I sin nya hemstad höll Volkert van der Graaf en mycket låg profil. En orsak kan vara att han ville skaffa en lugn och anonym tillvaro för sin familj. Genom sitt arbete har han skaffat sig många fiender, framför allt bland Hollands bönder.

Bonden P Olofsen, sekreterare i den lokala motsvarigheten till svenska LRF, fick flera gånger kämpa mot Volkert van der Graaf.

- Han gjorde det till en sport att kontrollera att bönderna följde alla miljölagar. Han blev hårdare och hårdare med åren, men jag trodde inte att han var en extremist, att han var kapabel till mord, säger han.

Pim Fortuyns partikamrater anklagar Volkert van der Graaf för att ha förföljt deras kollega, grisfarmaren Wien van den Brink, tills han bröt ihop.

Familjen van der Graafs hus ligger öde. Hans hustru har flytt till en hemlig ort med barnet.

Per-Ola Ohlsson