DIF-invasionen

Över 2 000 fans väntas till Sundsvall på söndag

1 av 2 | Foto: JOHANNA PETTERSSON
På väg norrut Järnkaminerna hoppas på rekorduppslutning när det på söndag är dags för 1000-mannainvasionen av Sundsvall.
NYHETER

På söndag smäller det.

Det är dags för 1000-mannainvasionen, men namnet ljuger.

- Vi kommer förmodligen bli över 2000 personer, säger Robert Kollberg, reseansvarig i Järnkaminerna.

Redan dagen innan, på lördag, kommer ett stort antal djurgårdssupportrar ta sig till Sundsvall, som är årets val av invasionsplats.

Alla hotell i staden är uppbokade av festsugna Järnkaminer och på söndag innan match kommer bandet Coca Carola att uppträda.

Nej, det är inget derby. Nej, det gäller inte seriesegern. Det är en helt vanlig seriematch mellan Djurgården och Sundsvall.

Startade för tre år sedan

- Ta Aftonbladets fem plus. Det här är en sexa, säger Robert Kollberg.

Fenomenet 1000-mannainvasionen började för tre år sedan. En idé kom till och växte sig större än vad någon kunnat föreställa sig.

- Vi ville få bortaresorna till en fest. Vissa tar ju till och med ledigt så man måste få ut mer av resan, säger Robert Kollberg.

Den första staden som invaderades var Kalmar. 1 600 personer hängde på. Nästa år var det dags för Borås att få påhälsning av Järnkaminerna och intresset hade ökat. 1 800 satt på Ryavallen och hejade fram sitt lag.

"En stor familjefest"

I år tror Robert Kollberg att över 2 200 djurgårdssupportrar kommer sitta på Idrottsparken i Sundsvall.

- Vi har haft våra mörka år men nu är dom borta. Vi arbetar för att få bort allt som har med våld och skadegörelse att göra. Nu har det blivit en stor familjefest, säger han.

Ett av de största skälen till att så många åker på en bortamatch är musiken. Innan match kommer Coca Carola spela och bandet har som specialitet att lira djurgårdslåtar.

- Konserten har blivit ett begrepp och Coca Carola är Järnkaminernas eget husband. Dom säger att det är det roligaste som finns eftersom alla kan deras texter, säger Robert Kollberg.

Håller till på Avenyn/Melody

Att arrangera en 1000-mannainvasionen tar tid, mycket tid.

Redan i januari, samtidigt som spelschemat kommer ut, börjar de reseansvariga att planera invasionen.

- Familjen har åkt till svärmor för jag måste lägga 100 procent av min tid på det här arrangemanget. Första året var det ännu värre men man lär sig av sina misstag, säger Robert Kollberg.

Är det värt allt jobb?

- Absolut. När matchen börjar och man ser 2000 djurgårdare då laddas batterierna. Även barnfamiljer hänger ju på, säger Robert Kollberg.

Järnkaminerna kommer hålla till på ett ställe som heter Avenyn/Melody men de ser gärna att Sundsvalls Patroner kommer förbi.

- Alla är välkomna bara dom sköter sig, säger Robert Kollberg.

Patronernas vice ordförande Andreas Lindman är bara glad över invasionen och ser det som en injektionsspruta till Sundsvalls egna fans.

- Det blir en riktigt fin stämning med två klackar. Förhoppningsvis kan de göra så att vår egen publik vaknar till, säger han.

Gratulerar Djurgården

Patronerna funderar på att ta efter djurgårdskonceptet med en 1000-mannainvasion, men då kanske mer än 500-mannainvasion.

- Vår stora resa är till Söderstadion när vi möter Hammarby och då skulle man kunna försöka göra någonting liknande, säger Andreas Lindman.

- Konceptet är så bra så det är bara att gratulera Djurgården, säger Robert Kollberg vice ordförande i Patronerna.

Erik Thulin