Jämför cd-priset – spara 100-lappar

Speciellt på äldre cd varierar priset mycket

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Kent - 43 kr skillnad Listettan "Vapen och ammunition" säljs för 155 kr på Åhléns. På Mega Skivakademien Online och Skivhugget får man punga ut med 43 kronor till.
NYHETER

53 kronor eller 169?

Priset för en cd på nätet kan variera med upp till 220 procent.

Det lönar sig att jämföra priserna innan du internetshoppar.

Prisjämförelsesajten Pricerunner.com har jämfört priserna för skivorna på Aftonbladets senaste Hitlista hos 14 internetbaserade skivförsäljare.

Kents nya "Vapen och ammunition" går för 155 kronor inklusive frakt hos Åhléns medan den som köper den på Mega Skivakademien Online får punga ut med 198 kronor, 43 kronor mer.

- De flesta företag jobbar med någon form av strategi där vissa produkter har låga marginaler och andra högre. Som konsument lönar det sig helt klart att göra lite research först, säger Kristoffer Arwin, vd på Pricerunner.com.

- En vecka kör en leverantör en kampanj för några speciella skivor, nästa vecka är det några andra skivor. När man följer upp ser man att vid vissa tidpunkter är en aktör billigare, en annan gång är det någon annan, säger Laila Dahlén, vd på konkurrenten Kelkoo.se.

Spara 57 kr på Barbados

Bland de 20 skivorna på Hitlistan är prisskillnaden störst för Barbados "Världen utanför" och Eddie Meduzas samlingsalbum. Båda betingar 159 kronor vardera på Skivman och 216 kronor på Mega Skivakademien Online, inklusive frakt - en skillnad på 57 kronor.

Ännu större är skillnaden på äldre skivor.

Backstreet Boys skiva "Black and Blue" från 2000 går för 53 kronor utan frakt hos Mega Skivakademien Online. Bengans tar 169 kronor, mer än dubbelt så mycket, eller 219 procent mer.

- Man kan inte generellt säga att en återförsäljare är billigare än andra. Jag har inte kunnat upptäcka några sådana mönster. Det handlar om att alltid jämföra, säger Sylvia Ragnarsson som gjort undersökningen på Pricerunner.com.

Hitta billigaste skivan - gratis

På internet finns flera gratistjänster för att hitta lägsta priset på cd och andra produkter, främst hem-elektronik.

I Sverige är de två stora sajterna Pricerunner.com och Kelkoo.se. Amerikanska Mysimon.com var först med shoppingagenter på nätet och är fortfarande en av de största.

Tänk på fraktkostnaden

Allt handlar emellertid inte om priset.

- Andra delar är viktiga, till exempel hur snabbt cd:n levereras, om den finns i lager och hur trovärdig säljaren verkar. Om man köper flera skivor åt gången kan fraktkostnaden slå ut prisskillnaden, säger Arwin.

Tobias Brandel