Åsa Domeij kan bli mp:s undergång

NYHETER

Hur konstigt det än låter kan Åsa Domeij bli miljöpartiets undergång.

Hon skulle bli den förste partiledaren. Men utlöste i stället en ledningskris utan motstycke.

I dag inleds miljöpartiets kongress i Tonhallen i Sundsvall. Den handlar om att vinna eller försvinna.

Utöver en valplattform ska ombuden också ta ställning till ett förslag om att avskaffa ett av partiets främsta kännetecken, det manliga och kvinnliga språkröret.

Åsa Domeij var en av dem som förde miljöpartiet in i riksdagen 1988. 26 år gammal med rosor på kinderna och ett rakt och lättfattligt språk knockade hon väljarna. Med valframgången satte miljöpartiet punkt för det fempartisystem som Sverige levt med i över ett halvt sekel och dansade samba in i riksdagen.

Tog henne på orden

Domeij, som 47 procent av svenska folket har en positiv uppfattning om, har länge pläderat för att partiet ska gå ifrån den modellen med två jämställda språkrör, ett manligt och ett kvinnligt. Hon anser att mediesamhället ställer krav på ett ansikte, två rör till det.

I vintras tog valberedningen henne på orden. De föreslog en stadgeändring som går ut på att partiet i fortsättningen leds av ett språkrör med bistånd av två vice. Vägen var plogad, Domeij for president!

Men valberedningen hade läst Åsa Domeij fel. Hon ville visserligen ha förändring. Men hon ville absolut inte bli språkrör. På sin höjd kunde hon tänka sig en post som vice.

Domeijs artiga nej tack har lett till en ledningskris i miljöpartiet som saknar motstycke. Centern bytte visserligen hela sin ledning tre månader före valet 1998. Men de kombinerade inte storstädningen med att dessutom byta ledningsstruktur. Ändå gjorde de sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes.

I morgon ska ombuden ta ställning till den föreslagna stadgeändringen. Tre scenarior är möjliga.

S Två tredjedelar av ombuden röstar ja till förändringen. I så fall går den igenom med omedelbar verkan, och miljöpartiet kommer i valet att ledas av trion Claes Roxbergh, språkrör, Åsa Domeij, vice språkrör och Maria Wetterstrand, andre vice språkrör.

S Mer än hälften men mindre än två tredjedelar av ombuden röstar ja. I så fall kan beslutet inte genomföras förrän det bekräftats av en majoritet på nästa ordinarie kongress.

En rejäl kris för miljöpartiet

Partiets främsta företrädare i valet blir i detta fall Maria Wetterstrand och Carl Schlyter som nominerats som språkrör enligt nu gällande modell.

S Färre än 98 röstar för förändringen som i så fall faller helt. Wetterstrand och Schlyter tar även i detta fall över som språkrör.

Så hur underligt det än kan verka har Åsa Domeij utlöst en rejäl kris för miljöpartiet. I bästa välmening ville hon förändra ledningsstrukturen. Det kan kosta miljöpartiet mandaten i riksdagen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM