Israel: De flesta får lämna Födelsekyrkan

NYHETER

Betlehem

De flesta inspärrade palestinierna kommer att lämna Födelsekyrkan i Betlehem när som helst, uppgav en israelisk militärtalesman på torsdagsmorgonen. Men 13 terroranklagade palestinier hålls kvar i kyrkan tills vidare.

Tillsammans med palestinierna kan omkring 80 människor, bland dem munkar, präster och två svenska aktivister, gå ut ur kyrkan.

Därmed skulle den fem veckor långa belägringen av kyrkan kunna vara över. Upplösningen blev klar efter förhandlingar inne i kyrkan natten till torsdagen.

Bland dem som lämnar kyrkan är 26 palestinier som ska överföras till fängelse i Gazaremsan.

Däremot är frågan om de 13 palestinier som enligt den ursprungliga uppgörelsen skulle skickas till Italien fortfarande olöst. De måste stanna i kyrkan tills vidare, uppgav Betlehems guvernör Mohammad al-Madani, som deltagit i förhandlingarna.

Al-Madani har befunnit sig i Födelsekyrkan tillsammans med de inringade palestinierna sedan den 2 april, då den israeliska krigsmakten trängde in i Betlehem.

Svenskar med mat

Läget för de inspärrade människorna har blivit allt allvarligare. De har inte fått mat sedan förra veckan då en grupp fredsaktivister, bland dem de två svenskarna Erik Algers och Stefan Coster, lyckades ta sig in i kyrkan. Aktivisterna tänkte stanna där som "mänskliga sköldar" så länge belägringen pågår.

Ett avtal tidigare i veckan om en lösning på krisen runt Födelsekyrkan sprack så fort det blev känt. Enligt avtalet, som nåtts med hjälp av amerikansk medling mellan Israel och den palestinska myndigheten, skulle 13 palestinier föras över till Italien och åtalas där. Detta var ett initiativ av Vatikanstaten, men Italiens regering blev inte tillfrågad i förväg om sin roll och har hittills vägrat delta i uppgörelsen.

Berlusconi: EU-problem

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi motstod hela onsdagen påtryckningar från USA:s president George Bush. Berlusconi sade att detta var ett problem för hela EU.

Kanadas premiärminister Jean Chrétien erbjöd på onsdagen sitt lands tjänster för att söka en lösning på dödläget i Betlehem. Kanada har dock inte uppmanats att ta emot de 13 omstridda palestinierna, sade Chrétien vid ett besök i Spanien.

Men Kanada är "alltid berett att hjälpa till i sådan tragiska situationer som den i Mellanöstern", sade han.

TT-AFP