Kilten som förbrödrar

Hammarbys klan har skotska supportrar som förebilder

NYHETER

Kiltar är ett skotskt fenomen.

Genom Hammarbys supportrar har de kommit till Sverige för att stanna.

– Vår huvudtanke är förbrödring inom fotbollen, säger Joacim Nieminen som startade Klanen.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Joacim Nieminen startade Klanen 1998, som en fristående supporterklubb till Bajen Fans. Enda kravet för medlemskap är att följa de tio budorden. Men sen är det ju det här med kilten...

Det viktigaste för en medlem i Klanen är att uppträda med värdighet och att vara en ambassadör för klubben. Budskapen den lilla gruppen vill få fram är anti-våld, anti-skadegörelse och förbrödring. Kilten visar gruppens värderingar.

– Det enda kravet för att få vara med i Klanen är att man följer våra tio budord, säger Joacim Nieminen.

Klanen valde kilten som symbol för att de skotska supportrarna bär detta klädesplagg och skotska supportrar har gott rykte i hela världen.

De förlorar de flesta matcherna, men fortsätter att heja fram sitt lag och använder sig inte av några tvivelaktiga metoder.

– Det här var den starkaste positiva symbolen vi kunde hitta. Vi har haft dom skotska supportrarna som förebilder eftersom de skapar stämning och glädje trots att de ofta förlorar, säger Joacim Nieminen.

Ränderna huvudtemat

Huvudtemat i Klanens kilt är Hammarbys grönvita ränder som även är klubbens officiella färgerna.

– Det är någonting mytiskt med Skottland och Hammarby. Mitt i all denna misär där laget aldrig vinner drar supporterklubbarna till sig folk, säger Joacim Nieminen.

Gruppen består av ett tio-tal hammarbysupportrar och Klanen har hållit i gång sedan 1998. Hälften av grabbarna har kiltar, men alla har skrivit på förbindelsen.

– Skulle någon bryta mot lagen kan man bli utesluten, säger Joacim Nieminen.

Klanen har fått förfrågningar från bland andra Järnkaminerna och Malmö FF Support om hur man ska gå till väga för att skapa liknande föreningar, men det kan leda till problem eftersom det kan leda till fraktioner inom supporterleden.

Individuella supporterklubbar kan leda till splittring, men det håller inte Joacim Nieminen med om.

– Vi konkurrerar inte med Bajen Fans. Vi har tagit ett steg för att visa våra värderingar vilket är positivt för klubben. Vi får inte göra någonting som skämmer ut klubben, så vi är ingen fraktion utan en förstärkning, säger Joacim Nieminen.

Till Skottland i höst

De flesta i Klanen är även medlemmar i Bajen Fans och förespråkar just en kollektiv uppslutning runt laget.

Vad har ni fått för reaktioner på kiltarna?

– Inga negativa. Men det finns alltid någon som tycker vi är töntiga pajasar, men vi bryr oss inte. Vi står för våra värderingar, säger Joacim Nieminen.

Klanen har inget direkt mål med att bli stora, men de planerar olika aktiviteter. Till hösten åker de bland annat till Skottland.

– Vi har en stående inbjudan från borgmästaren i Glasgow, säger Joacim Nieminen.

Klanens tio budord

Erik Thulin