Fjärrstyrd mina dödade minst 34

Blodbad mitt under firandet av segern över nazisterna

Foto: AP
Människor har samlats vid bombplatsen i Kaspiisk i Dagestan, där en kraftfull bomb exploderade mitt i en parad som firade segern över nazisterna.
NYHETER

Minst 34 människor dödades, däribland 12 barn, och omkring 130 skadades i den ryska staden Kaspiisk på torsdagen.

Foto: REUTERS
Rysslands president Vladimir Putin samlade sina högsta säkerhetschefer i ett möte i Kreml. Han fördömde "terroristbombattacken", och svor att jaga rätt på och straffa de som ligger bakom.

Den fjärrstyrda minan exploderade mitt under firandet av ”Segerns dag” som högtidlighålls till minne av de allierades seger över nazisterna. Minan var placerad vid sidan av huvudgatan genom staden Kaspiisk, strax söder om den Dagestanska huvudstaden Machatjkala. Bland offren finns barn, krigsveteraner och musiker.

Putin kallade till krismöte

Även i Moskva firades dagen, där marscherade tusentals människor över Röda torget, förbi president Vladimir Putin. Så snart Putin meddelats om explosionen kallade han till ett krismöte i Kreml.

- Jag tror att en del personer frågar sig om det handlar om en terroristattack. Ett brott som detta, med detta allvar, kan inget annat än att väcka starka känslor? Men känslor bör inte hindra oss från att genomföra en grundlig undersökning, hitta och straffa brottslingarna”, sa Putin enligt AP.

Staden spärrades av

Efter explosionen spärrades centrala Kaspiisk av och det myllrade av poliser och räddningsarbetare på platsen. NTV television rapporterade att det lokala sjukhuset överhopats av skadade. Senare under dagen åkte bilar med högtalare runt om på gatorna och uppmanade folk att lämna blod till de skadade.

Det är inte ovanligt att Dagestan råkar ut för bland annat bombattacker. Oroligheterna är ofta resultat av kriget som pågår i angränsande Tjetjenien.

68 dödades 1996

Senaste gången Kaspiisk drabbades av en stor bombattack var i november 1996. 68 personer dödades då bomben träffade ett bostadshus för ryska gränsvakter. Det blev aldrig klarlagt vem som var ansvarig för bomben, men många la skulden på de Tjetjenska rebellerna.

Frida Johansson, AP , TT