Tre svenskar döda i flygkrasch

UD: ”Vi håller just nu på att informera de anhöriga”

NYHETER

Tre svenskar omkom på onsdagkvällen i en flygplansolycka i Slovenien. Det var ett litet sportplan som störtade i södra Slovenien.

Piperplanet, med de tre svenskarna ombord, störtade sent på onsdagen i en skog nära staden Divaca omkring 70 kilometer sydväst om huvudstaden Ljubljana.

Enligt TT dog de två passagerarna, ett svenskt par i 50-årsåldern, omedelbart då Piper-planet störtade i ett skogigt område vid sjutiden på kvällen. Piloten, en slovensk medborgare i 60-årsåldern med svenskt pass, dog på sjukhuset.

Svenska UD informerades på torsdagsmorgonen om olyckan.

- Vi har fått det bekräftat att tre svenskar varit inblandade i en flygolycka och tyvärr omkom samtliga. Två av dem var hemmahörande i södra Sverige, den tredje vet vi inte riktigt. Vi håller just nu på att informera de anhöriga, säger Gufran al-Nadaf, vid UD:s pressjour.

Orsaken till olyckan oklar

Planet var registrerat på en av de omkomna, men det är inte känt om det är svenskregistrerat. Flygräddningen i Sverige har inte fått någon rapport om att ett svensk plan varit inblandat i en flygolycka, vilket tyder på att planet hör hemma utomlands.

Enligt AP har myndigheterna inte fastställt orsaken till olyckan, men misstankar finns om att tät dimma kan ha varit en faktor till kraschen.

Startade från Postojna

Piperplanet startade från en liten flygplats i Postojna, 40 kilometer sydväst om Ljubljana, och skulle landa i Portoroz som ligger längre åt sydväst. Planet kraschade när det kommit halvvägs.

Frida Johansson, Maria Gners, AP

ARTIKELN HANDLAR OM