Peter Eriksson kan bli nytt språkrör

Claes Roxbergh hoppar av

NYHETER

Claes Roxbergh, valberedningens kandidat till ensamt språkrör för miljöpartiet, hoppar av. I stället kandiderar Peter Eriksson, i dag kommunalråd i Kalix.

Peter Eriksson.

Peter Eriksson har tillfrågats ett antal gånger om att bli språkrör men tackat nej, främst av familjeskäl.

- Claes har bett mig att ompröva det beslutet och jag har diskuterat det med min familj, som har accepterat det, säger Peter Eriksson till TT.

Peter Eriksson har sagt att han ställer upp som kandidat både i modellen med ett språkrör och i modellen med två språkrör. Men får han själv välja förespråkar han den nya modellen med ett språkrör.

- Det finns goda skäl för den. Jag har sett på nära håll hur den gamla modellen slitit på personer på ett sätt som jag inte tycker om. Det har uppstått situationer med inbördes konkurrens i stället för samarbete, säger han till TT.

Osäkert stöd för nya modellen

Claes Roxberg är osäker på om den nya modellen med ett språkrör går igenom på Miljöpartiets kongress. Därför väljer han att hoppa av som kandidat.

- Min bedömning är att den nya modellen inte går igenom med två tredjedelsmajoritet på kongressen. Jag tror att den har bättre chans med Peter som kandidat, och därför har jag bett honom att ställa upp, sa Claes Roxbergh strax innan kongressen inleddes till TT.

Utmanas av Carl Schlyter

Valberedningens kandidat Carl Schlyter kommer att utmana Peter Eriksson.

- Ja, det är flera som har ringt mig och bett mig att ställa upp, så jag har beslutat att göra det, säger han till TT.

Peter Eriksson är 43 år och var riksdagsledamot mellan 1994 och 1999. I dag är han kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kalix.

Frida Johansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM