Spår av mjältbrand i post till Federal reserve

NYHETER

Spår av mjältbrand har hittats i post som sänts till USA:s centralbank, Federal Reserve. Det meddelade centralbanken på torsdagen.

Det är ett första preliminärt test av omkring 20 brev som skickats till centralbanken som visar på spår av mjältbrand. Enligt AP finns det dock tvivel om att testen är korrekta.

Anledningen är att breven som testats positiva är vanliga brev som saknar de specifika kännetecken som gör att FBI brukar fatta misstankar.

Möjliga förklaringar till de positiva svaren är att testresultatet helt enkelt är felaktigt eller att spår av mjältbrand funnits kvar i postfacken sedan höstens mjältbrandsupptäckter.

Försändelserna är poststämplade i april och i maj och adresserade till tjänstemän i centralbanken, bland dem chefen själv, Alan Greenspan.

Centralbanken har inte slutat ta emot post på grund av upptäckten, däremot delades ingen post ut på torsdagen.

Sedan i oktober i fjol, då det stora mjältbrandslarmet gick i USA, har centralbanken rutinmässigt testat inkommande post. I december fick man ''napp'' första gången, men senare hette det att försändelsen i fråga troligen hade ''smittats'' av annan post.

Mjältbrandsbreven i fjol satte skräck i ett USA som redan var chockat av terrordåden den 11 september. Trots enorma spaningsinsatser har de som låg bakom breven inte kunnat gripas.

Klart verkar att bakterierna sannolikt framställts i ett amerikanskt laboratorium.

Frida Johansson, AP , TT

ARTIKELN HANDLAR OM