Spänt inför väntad israelisk vedergällning

NYHETER

En rejäl vedergällning väntas från israeliskt håll efter tisdagens självmordsdåd i Tel Aviv.

Styrkor har samlats vid gränsen till Gazaremsan.

Samtidigt misslyckades försöken att lösa belägringen vid Födelsekyrkan.

En stor mängd reservister har kallats in av israelisk militär och stridvagnar står uppradade vid gränsen till Gazaremsan.

- Israel ger inte efter för utpressning. Den som står upp för att döda oss ska vi förekomma och döda först, sade premiärminister Sharon strax innan han lämnade Washington för att skynda hem till Israel, uppger TT-AFP.

USA:s president George W Bush passade i samma stund på att påminna Sharon om "sin fredsvision".

Enligt regeringskällor som AFP varit i kontakt med gav den israelsiska regeringen Sharon och försvarsminister Biinyamin Ben-Eliezer fria händer att "vidta de åtgärder de finner nödvändiga".

- Regeringen har beslutat hur Israel ska besvara detta angrepp, sade samma regeringskälla.

Vid terrordådet som ägde rum utanför Tel Aviv i måndags dödades 16 israeler. Palestinska Hamas tog på sig ansvaret för explosionen.

Flygräder väntade

Men vedergällningen tros inte ske genom att trupper i större skala går in i Gazaremsan där Hamas har sin maktbas.

- De kommer inte att våga gå in... svaret kommer huvudsakligen att bestå av flygräder. Sharons operation på Västbanken misslyckades - beviset är att den inte lyckades stoppa självmordsattackerna, sade Adbel Aziz Rantissi, Hamas politiske ledare.

Utrikesminister Shimon Peres säger också armén inte planerar någon storoffensiv.

- Vi kommer att slå till mot terrorismens näste, oavsett om det är i Gaza eller någon annanstans. Planen är offensiven bara ska drabba platser där självmordsterrorister finns isolerade, säger han till AP.

Förstörde två hus i Rafah

Men ett tiotal israelsiska stridsvagnar och två schaktmaskiner körde i morse in i Rafah i södra Gazaremsan och förstörde två hus.

Under dagen har 16 Hamasmedlemmar arresterats, något som ses som en följd av den ökade press som USA ställd på Arafat.

Samtidigt kommer rapporter om att det som såg ut att kunna bli en fredlig lösning på belägringen av Födelsekyrkan misslyckats. Medlarna lyckades inte hitta ett mottagarland för de 13 efterlysta palestinier som ska skickas i exil för åtal.

Avtalet sprack

Det avtal som förhandlades fram tidigare veckan sprack. Enligt avtalet skulle de 13 palestinierna föras till Italien och åtalas där. Men detta var ett initiativ från Vatikanstaten som den italienska regeringen inte ställer upp på.

Andra länder som varit aktuella som mottagarland är Jordanien, Grekland och Spanien. Samtliga har sagt nej. Kanada som inte är tillfrågat har dock sagt ja.

Maria Gners, TT-AFP-AP

ARTIKELN HANDLAR OM