”En katastrof för Uppsala”

Sex brandkårer kunde inte rädda saluhallen

1 av 2 | Foto: svante lidén
KAOS Sture Ahlström i brandkårens skylift sprutar vatten ner i den ödelagda saluhallen. Taket har just rasat in och förödelsen i den gamla byggnaden - som för övrigt eldhärjades 1968 men renoverades - var total. Saneringsarbetet kommer att ta månader. Ett räddande sprinklersystem hade kostat en miljon.
NYHETER

UPPSALA

Röken från den brinnande saluhallen svepte in tornen på domkyrkan.

Sotflagor och gnistor regnade över S:t Eriks torg.

Förvirrade turister och chockade Uppsalabor fattade knappt vad som hände.

Sex brandkårer kämpade förgäves. Den 93 år gamla saluhallen kunde inte räddas.

Micke Prising, som fram till i går drev fiskhandeln Feskarn i saluhallen, tittade på eländet.

I förra veckan gjorde han och hans kompanjoner den sista inbetalningen på firman. Nu var den äntligen, efter tre år, deras:

- Detta är ett helvete, jag fattar inte vad som händer, sa han.

Saknade automatlarm

Om saluhallen varit utrustad med ett automatlarm hade brandkåren kommit direkt. Nu gick minst en halvtimme dyrbar tid förlorad.

En förbipasserande slog larm klockan åtta i går morse.

Men det var redan för sent.

Branden hade fått fäste i det enorma trätaket och det enda brandkårerna kunde göra var att hindra elden från att sprida sig.

Rökmolnen drev upp mot domkyrkan ett stenkast därifrån. Hostande turister och högmässobesökare möttes av en stängd port. För att komma undan de värsta rökmolnen fick alla gå genom den södra porten.

Populär mötesplats

Från första parkett på andra sidan Fyrisån såg tusentals hjälplöst på hur den klassiska byggnaden förintades. Saluhallen var en av centrala Uppsalas mest populära mötesplatser. Det var en klassisk saluhall med flera restauranger och många småbutiker. Annelie Kejroth hann driva S:t Eriksboden i sex år:

- Det här var första året det började gå riktigt bra.

Hon har gjort tunga investeringar. Hon hade just fått hem tårtkartonger och presentsnören för 45 000 kronor. De skulle räcka i ett år.

- Hela ens liv" allt man äger och har brinner upp därinne.

Hennes dotter Olivia har tillbringat praktiskt taget hela sin tonårstid i mammas affär:

- Att vakna upp en dag och se att allt bara har försvunnit"

Uppsalas krogkung Lasse Svensson hade tre restauranger i saluhallen. Uteserveringen Åkanten kanske kan drivas vidare i sommar:

"Ett kulturellt landmärke"

- Den här branden är rena katastrofen. Inte bara för oss som jobbade därinne. Men för hela stan, den är ett kulturellt landmärke. Ekonomiskt blir det naturligtvis ett enormt avbräck. Men jag får försöka överleva på mina andra verksamheter. Värre är det för de andra som byggt upp hela sin tillvaro i saluhallen.

Brandorsaken är fortfarande okänd. Men i dag kommer brandteknikerna att särskilt noga undersöka restaurang Hyllan som var byggd över Brasseriet och ett par affärer på bottenplanet.

Åke Kaur, förvaltningschef på Kungsleden som äger saluhallen sedan ett år tillbaka, säger sig inte veta varför det saknades automatlarm eller sprinklersystem i lokalen.

"Mitt hjärta brinner"

Mats Sundelius, räddningschef i Uppsala:

- Man kan bara spekulera om ett brandförlopp. Men hade det funnits ett automatlarm eller sprinklersystem så kanske vi hade kunnat handla i hallen i dag.

Celal Alparslan sålde Brasseriet till Lasse Svensson för ett år sedan.

- Tack och lov får jag väl säga. Men mitt hjärta brinner.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM