Terroristernas mål: solturisterna

ETA tänker bomba charterhotellen på spanska solkusten

1 av 6 | Foto: CHRISTIAN FOUGNER, Scanpix
Härifrån skulle terrorn styras En lägenhet vid den populära stranden Levante i Benidorm vid Costa Blanca skulle fungera som bas för terroristerna. Bara några meter från de solbadande turisterna skulle de blodiga dåden planeras.
NYHETER

Terroristgruppen ETA planerar bombattentat mot en rad turistmål i Spanien i sommar. Både hotell och bussar ska attackeras.

De omfattande planerna avslöjades när fem ETA-medlemmar greps i Frankrike i veckan.

De gripna höll på att bygga upp två terrorkommandon som skulle genomföra attentaten.

ETA har hyrt en lägenhet i Benidorm på Costa Blanca och en i Malaga på Costa del Sol, som skulle fungera som baser för terrorgrupperna.

Lägenheten i Benidorm ligger på den mest populära stranden, Playa Levante. Vid just den stranden har Fritidsresor ett lägenhetshotell.

Första målet: Benidorm

Den första bilbomben är tänkt att placeras ut just i Benidorm i början av juni. Sedan ska attackerna pågå under hela sommaren. Huvudmålen är Costa Blanca och Costa del Sol.

En ambulerande terrorgrupp ska bege sig norrut och utföra dåd vid Costa Brava utanför Barcelona, och i Valencia.

Alla är populära turistorter med många svenska besökare.

När terroristerna greps fann polisen papper med namn på en rad hotell som skulle angripas.

Polisen har nu varnat hotellägarna, särskilt som man misstänker att det finns andra terroristkommandon på fri fot som kommer att försöka fullfölja planerna.

Fästmön dog - av misstag

En av de nu gripna terroristerna heter Anartz Oiartzabal.

Den 24 juli i fjol dog hans 22-åriga fästmö när en bomb, av misstag, exploderade i en hyrd lägenhet i Torrevieja på Costa Blanca.

Paret hade hyrt lägenheten just för att genomföra attentat mot turistmål.

Både Costa Blanca och Costa del Sol är stora svenska resmål. Här äger dessutom 60 000 svenskar lägenheter och hus.

Det här är inte första gången som ETA försöker slå till mot turistmål. Så sent som i fjol sprängde man en bilbomb i ett parkeringshus på Malagas flygplats.

Sprängde vid flera hotell

I maj 1986 slog gruppen till med en bomboffensiv mot flera hotell på Costa del Sol.

Stora materiella skador uppstod när bilbomber detonerade utanför hotell Cervantes i Torremolinos och vid de båda Marbellahotellen Andalucia Plaza och Las Palmeras.

Terroristerna gjorde den gången även misslyckade försök att spränga bomber vid hotellen Atalaya Park och Aloha Golf utanför Marbella, där många svenska golfturister bor.

Även Puente Romano på Solkusten, som är ett av Spaniens lyxigaste hotell, och Malaga Palacio utsattes för misslyckade attentat.

Tre attentat sommaren 1979

I juni 1979 skadades två belgiska turister när en ETA-bomb exploderade vid jetsethamnen Puerto Banús.

Den gången uppstod också stora materiella skador vid bombattentat mot hotellen Pyr och Las Palmeras i Fuengirola, den stad på Solkusten som hyser den största kolonin av fast bosatta svenskar.

ETA:s krav: Baskien måste bli en fri stat

Här planerar terroristerna att slå till

Robert Österlind