Stig-Göran fick rekordflundran

NYHETER

GÖTEBORG

En ovan fiskare hade gissat på bottennapp.

- Men jag kände allt att det var en fisk. Det sög i när jag skulle lyfta spöt och lägga in en prilla snus, berättar Stig-Göran Holmberg.

Han fick rekordnappet: en hälleflundra på 64,85 kilo.

Foto: CURT WARÅS/GP
snacka om utskåpning Stig-Göran Holmberg med sin rekordflundra. Den är ungefär 36 gånger så stor som den tidigare rekordfisken.

Linan stack iväg tjugo meter och stoppade sen.

- Det gör den inte vid bottennapp. Om det inte är en rysk ubåt (skratt).

Hälleflundran är den största spöfångade i Sverige. Förra rekordet var 1,8 kilo. Rekordfisken var en meter bred, 1,76 lång. Själv är Stig-Göran 1,80.

- Men när jag stod där var jag kortare än fisken eftersom jag hade vevat så"

Stig-Göran har fiskat sen barnsben. Mest laxfiske, han bygger spön och egna flugor. Nu hängde han med ett gäng från Volvo Aero i Trollhättan på fisketur. En kille hade lämnat återbud.

- Och så fick jag den platsen. Det är helt sanslöst.

En timmes kamp

De fiskade på 340 meters djup vid Bratten utanför Smögen. Det var närmare midnatt, det åskade över land, fångsten var redan god. Då högg bjässen. Betet var en bit sejfilé, inköpt i Smögen. Att spöt höll och linan inte gick av är väl ett under. Kampen pågick en timme.

Med hjälp av huggkrok hjälptes alla åt att få upp de 64,85 kilona. Och så lyste den kritvita undersidan ovanför relingen.

Nu ligger hälleflundran styckad i frysboxen.

- Vi är sex man, vi har precis delat på den. Vi har delat den broderligt, alla vi som hjälptes åt att få den ombord på båten.

Närmare tio kilo hälleflundra per man. Inte dåligt. Dessutom fick de 25 kilo lubb, en gråsej på 7,5 kilo, plus annat. I dag stack de ut för att fiska havskatt.

Lena Olsson