Dött lopp i språkröran

1 av 3
Den nya enrörsmodellen. Kommunalrådet Peter Eriksson som ensamt språkrör med vicerör en Åsa Domeij och Maria Wetterstrand till sin hjälp.
NYHETER

SUNDSVALL

Ända in på upploppet är språkrörsfrågan öppen.

Den enda som sitter säkert är Maria Wetterstrand, riksdagsledamot. Troligen får hon sällskap av kommunalrådet Peter Eriksson.

Provomröstningen sent i natt visar att dagens språkrörsval blir en rysare. När 30 ombud sagt sitt var det i princip dött lopp mellan förslagen om ett eller två språkrör. Det kan betyda att de två jämställda språkrören blir kvar åtminstone ett år till, eftersom en förändring kräver att minst två tredjedelar av kongressen säger ja.

Har blivit en stridsfråga

Två jämställda språkrör har varit miljöpartiets mest omhuldade säregenhet. Men opinionssiffror farligt nära fyra procent och de nuvarande språkrörens avhopp har gjort symbolfrågan till stridsfråga. När 500 miljöpartister samlades i Sundsvall i går gick partiledarfrågan varm.

Claes Roxbergh började nämligen dagen med att oväntat tacka för sig innan han ens blivit vald till ensamt språkrör. Han överlämnade självsvåldigt stafettpinnen till kommunalrådet Peter Eriksson från Kalix.

- Jag har bett honom att ställa upp, eftersom jag har fått signaler om att folk hellre röstar på den nya modellen med Peter som förs-tanamn, sa en lågmäld och nedstämd Roxbergh.

Peter Eriksson, som tackat nej flera gånger av familjeskäl, hade frågat familjen en gång till och fått klartecken. Förutsatt att han behåller kommunalrådsjobbet i Kalix på deltid.

- Jag är taggad och jag ska inte bli partiledare på halvtid, utan satsar helt på det här, säger Eriksson.

Förstår inte den interna kritiken

Åsa Domeij, vice språkrörskandidat, förstår inte den interna kritiken mot kompisen Claes Roxbergh, men stöder Peter Eriksson som ensamt språkrör.

- Jag tror att Peter nog kan samla fler röster. Fler känner till honom, han har synts mer i riksmedia.

De avgående språkrören Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström såg mest lättade och glada ut.

I eftermiddag måste ombuden bestämma sig för vilka de ska välja.

För att göra den gröna röran komplett dök plötsligt två nya språkrörskandidater upp, László Gönczi och Per Almgren.

Partiet som ingen ville leda har plötsligt fått fler partile-daraspiranter än det mäktar med.

Jessica Ritzén