Sextio statschefer lyssnar på Maja, 18

I dag talar svenska gymnasietjejen inför FN - och hela världen

1 av 3 | Foto: MArtina Hubero
”Coolt, kul – och overkligt” Maja Frankel, gymnasieelev från Karlskrona, ställer sig i dag framför FN:s generalförsamling i New York som representat för Sverige. ”Coolt”, tycker Maja, som trots allt är lite nervös.
NYHETER

NEW YORK

I dag ska svenskan Maja Frankel, 18, tala till världen.

Inför 60 presidenter och premiärministrar och drygt hundra ministrar blir hon den som avslutar FN:s barntoppmöte med ett tal i generalförsamlingen.

- Det känns lika nervöst som när jag höll föredrag inför klassen första gången, säger Maja.

Egentligen är det chefen för varje lands delegation som brukar inta talarstolen.

Men vice statsminister Lena Hjelm-Wallén reser hem till Sverige innan toppmötet är slut. Likaså socialminister Ingela Thalén. Kvar blir ambassadören och barnrättsexperten Thomas Hammarberg som ska hålla den första delen av Sveriges tal och ungdomsdelegaten Maja Frankel.

- Det var planerat sedan länge att hon inte skulle stanna tiden ut, säger Hjelm-Walléns pressekreterare Roger Hällhag. Hon har andra åtaganden i Sverige redan i helgen. Men om Sverige inte lottats i slutet hade nog Lena Hjelm-Wallén hållit talet.

Första gången en ung talar

I stället utnyttjar Sverige tillfället att för första gången låta en ungdom hålla ett så här viktigt tal. Fast Maja själv fick reda på det via ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.

- Först blev jag förvånad. Nu ser jag det som en chans att föra ut ungdomars syn.

Direktsänds i många länder

Maja skrev sitt tal själv i går men har fått hjälp med översättningen.

Hur känns det att tala inför en församling med så många "höjdare"?

- Coolt och kul, säger Maja. Samtidigt overkligt. Jag kommer att vara jättenervös när jag står där.

Talet sänds på storbilds-tv och direktsänds i tv i delar av världen.

Maja tänker ta upp barnens bristande inflytande före och under barntoppmötet.

- Jag kommer att likna inflytandet och deltagandet vid en tårta. De vuxna har hela tårtan. Av välvilja låter de oss vara marsipanrosen. Men för att kakan ska bli riktigt bra måste vi vara med som ingrediens redan från början.

"Rädda att vi ska göra revolution"

Maja brukar göra samma liknelse när hon föreläser på daghem och skolor och hoppas att den går hem även bland statschefer och ministrar.

- Ungdomarna är i vissa fall med lite som alibi. Jag träffade en ungdomsdelegat från Mali som inte ens visste namnet på dem i hennes delegation. De vuxna verkar vara rädda för att vi ska göra revolution och ta makten.

Maja Frankel går sista året på Chapman-gymnasiet i Karlskrona. Hon är inte medlem i något politiskt parti men aktiv i Elevorganisationen.

- Jag är imponerad över att hela världen samlas här. Samtidigt arbetar vuxna mycket långsammare och mer krångligt än ungdomar.

Wolfgang Hansson