Fängelse för sexbrott mot åtta flickor

Tvingas betala 163 000 i skadestånd

NYHETER

Fängelse i tre år blev straffet för den man i 60-årsåldern som stått åtalad för sexuella övergrepp på flickor vid ett behandlingshem i södra Norrland.

Enligt Gävle tingsrätt har mannen gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, försökt till sexuellt utnyttjande av underårig och förförelse av ungdom.

Mannen ska betala sammanlagt 163000 kronor i skadestånd till de utsatta flickorna.

Christer Sammens, åklagare i målet, har ännu inte sett domen, men anser att den får anses som tillfredsställande utifrån vad han hört om den.

Flera typer av övergrepp

- Totalt handlar det om åtta flickor som utsatts för olika typer av övergrepp. Värst drabbad är den flicka som bott på behandlingshemmet i tio år, säger Christer Sammens till Aftonbladet.se.

Flickan kom till behandlingshemmet från en missbrukarfamilj när hon var sju år. När hon fyllt 15 ville föreståndaren ha sex med henne. Samlagen ska bland annat ha skett i husvagnar, i en friggebod och på mannens kontor.

De sju andra flickorna har mannen antingen försökt köpa eller köpt sex av.

Misstankarna mot föreståndaren började då en flicka kom hem till sin pappa med en större summa pengar.

Pappan gick till polisen sedan dottern berättat att pengarna kom från föreståndaren på behandlingshemmet som velat köpa sex.

Hittade listor med namn

När polisen gjorde husrannsakan hos föreståndaren hittades listor med namn och telefonnummer till unga flickor.

Mannen och hans hustru har under de senaste 30 åren drivit ett behandlingshem för barn och ungdomar som utsatts för övergrepp, misshandlats eller har funktionsstörningar.

Frida Johansson, TT