”Min kille gör slut om jag gör abort”

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor

NYHETER
Foto: Foto: GETTYIMAGES/-PRB/IMAGE BANK
Irma är gravid och vill göra abort, men hennes pojkvän vill behålla barnet. Kvinnan på bilden har inget samband med kvinnan i artikeln.

Irma, 21 år, har just fått reda på att hon är med barn. Hennes pojkvän vill att hon fortsätter graviditeten, men det vill inte Irma.

Hur länge har ni varit ihop?

– I tre år.

Och vilken vecka är du i?

– I vecka tio.

Då har du fortfarande tid på dig att tänka igenom vad du vill.

– Visst och jag vet att jag inte kan bli mamma nu. Jag är för ung och har precis kommit in på en konstnärlig utbildning som kräver jättemycket av mig.

Så då har du tänkt göra abort.

– Jag vill ju kunna ta hand om ett barn. Men det svåra är att min pojkvän vill behålla det.

Vad säger han?

– Han vill bli pappa. Han känner sig mogen och längtar efter det. Han säger att om jag gör abort är det slut mellan oss.

Det låter som utpressning. Kan ni inte få barn senare när det passar er båda?

– Det är många av våra kompisar som fått barn. Det låter kanske knäppt men killarna jämför barnvagnar med varandra som om det vore bilar och allt handlar om bebisar.

Han är äldre också och jobbar, så för honom skulle det passa.

Är det han som ska må illa på morgnarna, föda och amma och sköta om barnet?

– Nej.

Jag kan förstå hans längtan efter barn, men inte att han övar utpressning mot dig. Att ge efter för hot leder bara till bitterhet och besvikelser. Men hur har ni det annars? Är det andra saker ni inte är överens om?

– Ja. Han vill att jag ska vara hemma mer än jag är. Jag är aktiv och med i en kör och tränar flera gånger i veckan. Han är mer för att bara vara hemma och han vill att jag ska vara med honom.

Så bakom frågan om att behålla barnet finns en annan fråga som är olöst? Vad det egentligen handlar om är hur mycket tid du är beredd att ge honom.

– Jo, det är sant. Jag tycker ibland att han är krävande som alltid vill ha mig hemma. Vad ska jag göra åt det?

Kanske finns det saker du kan göra mer med honom som får honom att känna sig uppmärksammad. I alla förhållanden måste man ge och ta.

– Så jag skulle sitta hemma?

Kanske, men han skulle behöva göra saker för dig också för att du ska må bra.

– Jag vet inte vad jag behöver från honom.

Det är nog det han känner, tror du inte? Jag tycker absolut inte att du ska föda ett barn när du inte är beredd på det, men om du vill bevara förhållandet ska du fundera över hur du kan tillgodose din pojkväns behov av mer närhet. Om du skulle kunna vara hemma mer, vad skulle han då kunna göra för dig?

– Inte tjata på att jag ska vara hemma.

Där är er verkliga konflikt. Lassosyndromet. Du vill springa, han står med lassot beredd att fånga.

– Ja, men han är den snällaste och gulligaste kille jag haft.

Kanske är det attraktionen som också gör dig blind för att det finns ett viktigt område där ni båda har totalt olika behov och som ni inte kunnat hitta en lösning på. Och som graviditeten lyfter fram.

– Ja, jag vet att jag inte kan ha ett barn nu, men jag ska ge honom mer plats, för jag vet att han är rätt för mig.

Kommentar: Hur sorgligt det än är så är det bättre för Irma att vänta på en bättre tid när hon kan välkomna det nya livet på det sätt det förtjänar. Om en kvinna vill ha ett barn av hela sitt hjärta då är det en underbar upp-levelse. Men om hon inte är redo för det, är det bara hon som kan förstå vad en graviditet innebär. Som tur är lever vi i ett samhälle som ger kvinnan ett val.