Han kan ha planerat fler politikermord

32-åringen misstänks ha förföljt Fortuyn under valkampanjen

1 av 2 | Foto: ap
Misstänkte mördaren Volkert van der Graff i en arkivbild från 1998. Han greps i staden Hilversum strax efter dödsskjutningen av Pim Fortuyn.
NYHETER

Den 32–åring som misstänkts för mordet på Pim Fortuyn kan ha planerat flera attentat mot medlemmar i Pim Fortuyns parti.

Åklagarna som utreder mordet på partiledaren Pim Fortuyn har hittat namnen på tre medlemmar i partiet LPF samt kartor över deras bostadsområden i den misstänkte Volkert van der Graafs bil.

Några timmar innan Fortuyns lades på lit de parade på torsdagen bekräftade utredarna i fallet att de tittat på en video som visar den misstänkte mördaren, tillsammans med två andra personer, i den stad som Pim Fortuyn höll sin kampanj på måndagen.

Om det visar sig att mannen på videon verkligen är den misstänkte Volkert van der Graaf kan det tolkas som att han förföljt Fortuyn under dennes valkampanj.

Namnen på de tre partimedlemmarna har inte offentliggjorts, men de utpekade har fått extra skydd av polisen.

Senare under fredagen ska Fortuyns kropp föras till staden Driehuis-Westerveld i nordvästra Holland för att läggas ned i familjegraven. Premiärminister Wim Kok och flera andra politiska ledare kommer att närvara vid begravningen.

Frida Johansson, AP

ARTIKELN HANDLAR OM