Nya språkrör för mp utsedda

NYHETER

På fredageftermiddagen blev det klart att Peter Eriksson och Maria Wetterstrand blir miljöpartiets två nya språkrör.

Peter Eriksson slog ut valberedningens kandidat Carl Schlyter, 34 år med siffrorna 114 mot 65.

Någon motkandidat till Maria Wetterstrand fanns inte.

Tidigare på fredagen blev det klart att förslaget om en ny språkrörsmodell inte fick tillräckligt med röster vid partiets kongress i Sundsvall.

Efter närmare fyra timmars debatt godtogs förslaget bara med enkel majoritet, det hade krävts tvåtredjedelsmajoritet för att genomföra en förändring.

105 ombud röstade för förslaget om en ny modell och 71 röstade mot. Det innebär att miljöpartiet fortsätter med dubbla språkrör fram till nästa års kongress då det räcker med enkel majoritet för att få igenom en ändring i fråga om antalet språkrör.

Fredagens debatt hade två tydliga huvuddrag. En grupp hävdade att förändringen är nödvändig för att få bort partiets otydlighet så att politiken når ut bättre, den andra gruppen framhöll att det inte är en formsak utan handlar om partiets själ och ideologi.

”Ingen ödesfråga”

Den föreslagne ''ledaren'' Peter Eriksson propagerade i debatten för en förändring:

- Detta är ingen livsfråga, ingen ödesfråga för partiet, vi överlever även med nuvarande modell, och vi ska vara stigfinnare men också en lärande organisation. Vi har sett hur människors slits ned med två språkrör, med motsättningar och orimliga krav. Vi kan inte låta principer gå före människor, då är vi ingen bra organisation, sade Eriksson till TT.

Konkurrerande ledarförslag

Partistyrelsen hade föreslagit en ny modell med ett språkrör och två vice språkrör. Efter ett överraskande avhopp från Claes Roxbergh strax innan kongressen öppnade föreslogs kommunalrådet i Kalix Peter Eriksson bli språkrör med Åsa Domeij som vice och Maria Wetterstrand som andre vice språkrör.

Valberedningens förslag var Carl Schlyter och Maria Wetterstrand.

FAKTA

Frida Johansson, TT