Ingen behandling för HIV-smittad treåring

NYHETER

Fadern vägrar låta sin treåriga HIV-positiva dotter ta emot konventionell behandling. På fredagen togs fallet upp i Högsta domstolen i London.

Pappan, en 39-årig utövare av alternativmedicin, har sagt i intervjuer att han endast vill låta dottern ta emot den bästa behandling som finns att tillgå.

Dit räknar han inte de behandlingsmetoder som traditionellt sett brukar användas för att bromsa sjukdomsförloppet hos HIV-smittade.

Den treåriga flickan togs omhand av polisen på onsdagen då hon och fadern kom med ett flyg från Australien till Heathrow Airport utanför London.

Fadern, modern och dottern lämnade Storbritannien för Australien 1999 för att undkomma den brittiska domstolens beslut att låta dottern genomgå ett AIDS-test.

Sedan fadern vägrat låta dottern ta emot bromsmediciner beslutade en australiensisk domstol att fadern och dottern skulle återvända till Storbritannien. Modern dog i oktober förra året i en AIDS-relaterad sjukdom.

På fredagen inleddes förundersökningen i fallet. Om fallet kommer att behandlas ytterligare, eller om domstolens utslag ska göras offentligt var på fredagen ännu oklart.

Frida Johansson, AP