Nya språkrör: Persson bör avgå efter valet

NYHETER

STOCKHOLM

Statsminister Göran Persson bör avgå efter valet och inleda förhandlingar om en ny regering, om socialdemokraterna inte får egen majoritet.

Det anser de båda nya språkrören för miljöpartiet Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

- Göran Persson bör sätta sig och inleda förhandlingar med andra partier. Sveriges riksdag ska ta ett litet större ansvar och se till att vi faktiskt får majoritetsregeringar här i Sverige, sade Peter Eriksson till TT.

Båda språkrören vill se en mer renodlad roll för miljöpartiet efter valet. Samarbetet bör inte fortsätta som hittills.

- Det är helt avhängigt av vilket valresultat och vilken situation som uppstår. Jag tycker inte att vi ska sitta i en regering om vi inte får starkt genomslag för en grön politik, då är det bättre att sitta i opposition, man kan påverka politiken då också, sade Maria Wetterstrand till TT.

- Antingen ska man sitta i regering eller i opposition. Det här mellantinget som har varit nu gillar jag inte alls. Det är inte bra för demokratin och det är inte bra för miljöpartiet, sade Peter Eriksson.

De är överens om vad som blir miljöpartiets viktigaste valfråga.

- Jag tror faktiskt att det kan bli arbetstidsförkortning på grund av den starka stress och utbrändhet som finns och som många är jättebekymrade över, sade Maria Wetterstrand.

- Ja, jag tror också att livskvalitetsfrågorna är vårt starkaste kort i den här valrörelsen, mer tid för barnen är en tung sak med utökad föräldrapenning och sänkt arbetstid, sade Peter Eriksson.

I sina tal efter valet framhöll både han och Wetterstrand att partiet ska vara språkrör för dem som inte har en egen talan. Bland annat de kommande generationerna.

- Jag kan inte ringa kommande generationer och be dem komma till miljö- och jordbruksutskottet och tala om ifall de tycker att det är okej att vår generation fiskar slut på torskbeståndet i Östersjön, sade Wetterstrand.

- Därför är vi ensamma språkrör för torsken, sade Peter Eriksson.

Han fick också kraftiga applåder när han sade att miljöpartiet ska vara ett språkrör för alla dem som är på flykt och inte har något hem eller land där de är välkomna.

- Vi har råd att ta emot. Vi är ett glest land som knappt klarar av att föda nya barn. Vi behöver fler människor och vi ska ge dem som kommer mer resurser, sade han.

Owe Nilsson/TT