Israeliska trupper har lämnat Betlehem

NYHETER

De israeliska trupperna har dragit tillbaka sina styrkor från Betlehem. Därmed har trupperna övergett sin sista post på Västbanken.

Tillbakadragandet innebär slutet på den millitära offensiv på Västbanken som pågått sedan den 29 mars i år. Betlehem var den sista staden på Västbanken som hållits ockuperad av israelerna efter offensiven där.

På fredagmorgonen kunde palestinierna som belägrat Födelsekyrkan i 39 dagar börja lämna platsen. På eftermiddagen lämnade även de tio fredsaktivisterna kyrkan och amerikanska soldater kunde ta omhand om de vapen som lämnats kvar i där.

Det svenska utrikesdepartementet, UD, har bekräftat att de två svenska aktivister som lämnat Födelsekyrkan sitter fängslade i Ramleh, cirka 40 kilometer nordväst om Jerusalem.

- Men vi har ännu inte fått någon brottsrubricerig av myndigheterna eller fått reda på när de kommer att deporteras, säger Mattias Sundholm, UD:s pressjour, till TT.

De båda svenskarna är män. Svenska konsulatet i Jerusalem har också fått information om att männen i aktivistgruppen skilts från kvinnorna.

- Däremot vet vi inte var kvinnorna sitter, säger Mattias Sundholm.

Frida Johansson, TT