Valsen med språkrören - den är inte över ännu

Foto: peter knopp
Letar efter valtakterna Salsatakterna sitter som de ska, men nu gäller det att hitta de rätta valtakterna och locka fler nya väljare till miljöpartiet om det ska bli kvar i riksdagen. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson firade sent i går kväll att de valts till miljöpartiets nya språkrör.
NYHETER

SUNDSVALL

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ska hjälpa miljöpartiet till de rätta valtakterna. Uppdraget kräver en rejäl språkrörssvängom.

Därför får röstmagneten Åsa Domeij också valsa med.

Åsa Domeij är inte helt ute ur bilden. Han ska vikariera för nyvalde Peter Eriksson under valrörelsen.

Språkrören ska vara kvar, åtminstone ett år till. Akutlösningen med Peter Eriksson som ensamt språkrör och Åsa Domeij som förste vice fick inte tillräckligt stor majoritet på miljöpartiets kongress.

Därför tog riksdagsledamoten Maria Wetterstrand och Kalix kommunalråd Peter Eriksson i går sina första stapplande steg som miljöpartiets nya företrädare. Men redan under eftermiddagen stod det klart att partiet hade sitt trumfkort kvar.

Blir kvar som kommunalråd

Peter Eriksson ska nämligen behålla sitt kommunalrådsjobb i Kalix även som språkrör. Då behövs en vikarie. Och inte vem som helst.

- Jag har bett Åsa Domeij att vikariera för mig så att jag kan ta ledigt ibland med gott samvete, och hon har sagt ja, säger Peter Eriksson.

Han småler lite över sin kupp. För även om miljöpartiet i stadgarna fortfarande har två jämställda språkrör är det inget tvivel om att den miljöpartist som är mest känd av väljarna också kommer att fungera som språkrör under valrörelsen.

Åsa Domeij verkar nöjd med sin nya roll och backar snabbt tillbaka när språkrören ska fotograferas. Noga med att inte stjäla någon stjärnglans.

Åsa Domeij: Klart att jag ställer upp

- Klart att jag ställer upp om rören vill det, även om jag tycker att det vore bättre med det andra systemet. Med två personer på samma jobb blir det ofta konkurrens i stället för samarbete, säger Åsa Domeij.

Det är inget som Maria Wetterstrand oroar sig över. Med sina 28 år är hon miljöpartiets yngsta språkrör någonsin.

Tror inte på den gamla modellen

Och även om andra kvinnliga språkrör vittnat om problemet att få tillräckligt med utrymme tillsammans med ett manligt språkrör, tror hon på den gamla modellen.

- Jag känner Peter så väl att jag är övertygad om att vi kan fungera som jämställda språkrör, säger hon.

Peter Eriksson menar att problemet kanske snarare ligger hos media som bestämmer vem som ska vara med i debatter. Och han tror inte att det har handlat om kvinnoförtryck inom partiet när språkrören haft samarbetsproblem.

- Min bild är inte att det bara är gubbarna som varit elaka, säger han.

Deras samarbete började i alla fall bra i en vild dans på kongressens dansgolv.

Jessica Ritzén