Mästerkockens 6 bästa grilltips

NYHETER

Mathias Dahlgren, vinnare av VM i matlagning 1997 och kock på restaurangen Bon Lloc, ger tips på hur du kan använda engångsgrillen.

Mathias.

Själv grillar han fem-sex gånger per år.

- Att grilla är ett primitivt sätt att laga mat som tilltalar många eftersom det är så basic. Finessen ligger i det primitiva.

1 Ha inte bråttom, låt det bli en ordentlig glöd. Lägger du på maten när det fortfarande brinner smakar den tändvätska.

2 Det vanligas-

te felet är att bli rädd när köttet fastnar och försöka slita loss det. Det släpper av sig självt efter ett tag.

3 Använd inte

marinad, det osar bara. Pensla bara lite lätt med olja så att köttet inte fastnar och salta och peppra. Smaksätt hellre något annat, som en sallad eller smör. Potatis i någon form är ett givet tillbehör.

4 Lax och en-

trecote är bra råvaror eftersom de är lite fetare.

5 Grilla mer

grönsaker! Medelhavsgrönsaker som paprika, squash och olika sorters lök passar bättre än svenska grönsaker.

6 En grillfest

är ett kaos av smaker, se till att det finns något för alla. Gör flera olika såser. Använder du smakrika såser passar det bra med en knaprig grönsallad, har du en sallad med mycket smak är det bättre med en mild sås.

Aftonbladet