Svenskar greps i Födelsekyrkan

De frigivna skickades till Gaza - och Cypern

NYHETER

GAZA

Israel hävde i går sin drygt månadslånga belägring av Födelsekyrkan i Betlehem.

123 palestinier klev ut i friheten.

Samtidigt grep israelisk polis två svenskar som vägrade lämna Födelsekyrkan.

FÖRBRÖDRNING Palestinska polismän som suttit instängda i Födelsekyrkan i över fem veckor skakade i går hand med israeliska soldater. Alla 123 palestinier släpptes.

Dödläget kring kyrkan bröts efter dagar av förhandlings- sammanbrott och förseningar, och först i gårdagens gryningstimmar var alla detaljer godkända av parterna.

Sedan kom de ut en och en, hukande genom den låga Ödmjukhetens port. De 13 som skulle deporteras följdes av de 26 som skulle vidare till Gaza.

De passerade en metalldetektor och skakade hand med prästerna utanför kyrkan.

Efter ett par timmar hade alla, inklusive ett 80-tal civilister och religiösa funktionärer, lämnat kyrkan och de israeliska trupperna började rulla ut ur staden.

De 26 som transporterades hit till Gaza fick ett hjältemottagande. Sedan de passerat gränsövergången i norra Gazaremsan eskorterades de av en växande karavan av bilar förbi det stora Jabalialägret och in i staden Gaza där de mötes av flaggviftande Gazabor.

Sköt en salva upp i luften

När bussen stannade räckte en lokal milisman över sin M16 automatkarbin till Naji Abayat, en Hamasaktivist från Betlehem, som sköt en salva upp i luften, innan han i sin tur lämnade över den till Fatahaktivisten Iyad Abadi. Förbrödringen var total mellan Gaza, Västbanken och de olika miliserna.

- Det är klart att jag kommer att sakna min familj och mina vänner i Betlehem, säger Samed Khalid till Aftonbladet.

Samed kommer från Aida-lägret i utkanten av Betlehem och tillhör Arafats Fatahrörelse. Han var klart tagen av välkomnandet i Gaza.

- Jag känner mig redan hemma här också.

På Cypern klev 12 män ut ur det gråa tjocka brittiska Herculesplanet när det landade på flygplatsen i Larnaka. Den 13:e bars ut på bår till en väntande ambulans.

Bara ett par hundra meter därifrån tittade svenska turister nyfiket på medan de bordade planet till Stockholm.

De tolv männen befinner sig nu på ett hotell där de disponerar den översta våningen. De är bevakade men också skyddade av cypriotisk polis i väntan på att EU:s ministerråd på måndag ska besluta vilka länder som ska ta emot dem.

Hotellet spär på matportionerna

Hotelldirektören Antonis Josephides berättar att de kommer att hålla sig på sina rum förutom när de äter. De behandlas som gäster.

- Jag har sagt till kocken att göra portionerna större.

Svenskarna Erik Algers och Stefan Coster fanns med bland de tolv utländska aktivister som vägrade lämna Födelsekrykan i Betlehem.

De fick till slut ge upp efter att israeliska soldater brutalt tvingade ut dem ur kyrkan. UD bekräftade i går att svenskarna nu sitter fängslade i Ramleh, 40 kilometer utanför Jerusalem.

Hur länge de kommer att hållas fängslade, och vad de anklagas för, var sent i natt fortfarande oklart.

Matz Gezelius , Eva Boss