Så ska de slå sig in i riksdagen

Robinson-Jan Emanuel har dyraste kampanjen

NYHETER

De är båda kändisar, socialdemokrater och vill kryssa sig in i riksdagen.

Jan Emanuel Johansson driver kampanj i miljonklassen och håller releaseparty på en av Stockholms innekrogar.

Paolo Roberto tar tunnelbanan ut till förorten.

Foto: maths bogren
från ringen till riksdagen? Paolo Roberto, proffsboxare och programledare, genomför en annorlunda valkampanj. Efter sitt första maj-tal, som hölls i en boxningsring i Kalmar, sparrade han med tjejer ur publiken. Nu tänker han åka ut i förorten och snacka med undgomar. Kostnad - inte en krona.

Tusentals politiker ligger i startgroparna för sina personvalskampanjer. I år väntas personvalet få sitt verkliga uppsving och nästan alla partier uppmanar kandidaterma att kampanja på egen hand.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt har släppt en bok om personval, och socialdemokraternas ungdomsförbund ger ut en broschyr till tusen medlemmar med tips om hur man kryssar sig in i riksdagen.

Jan Emanuel älskar systemet

De råden behöver inte Jan Emanuel Johansson. Hans valkampanj är den mest påkostade genom tiderna och med svenska mått mätt närmast att likna vid en presidentkampanj.

- Jag älskar hela personvalssystemet, personval är skitbra, säger han.

Han behöver cirka

16 000 kryss och i valstaben finns 17 personer. Allt från pr-konsulter och valstrateger till hemsidesbyggare som jobbar ideellt för att stötta och ragga sponsorer och privata bidragsgivare.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren sitter med som idéspruta och konstnären Kent Wahlbeck har skapat valaffischen.

Aktiviteterna är många och udda. Bland annat ska svenska rapartister få tävla om att göra en låt för att kryssa in Jan Emanuel. Och en releasefest kommer att hållas på en av Stockholms innekrogar. Det största jobbet gör han dock själv genom att möta väljarna på hemmaplan.

Paolo Roberto är socialdemokraternas andra kändiskandidat. Hans valbudget är noll kronor.

- Jag har inte några pengar att driva kampanj för, och jag skulle inte vilja ta emot pengar från företag heller, säger han.

Paolo tar ledigt från boxningen

Han tränar nu stenhårt inför en boxningsmatch i juni och tar därefter semester för att driva valkampanj. På hemmaplan.

- Jag ska åka ut i förorten och snacka med ungdomar.

Satsningarna skiljer sig även i de övriga partierna. Anna Ibrisagic, en av moderaternas nya toppkandidater, får 15 000 kronor från partiet.

- Jag tror uppriktigt sagt inte att de som har mest pengar vinner, utan det gäller att få en dialog med människor, säger hon.

Vänsterpartiet är emot personval, men har några få kandidater som trotsar sitt parti. Även i miljöpartiet är det svårt att hitta personvalskandidater.

Säljer sig med basket

Grön ungdoms kandidat Gustav Fridolin driver en lågbudgetvariant där han planerar att spela basket med ungdomar. Riksdagsledamoten Lars Ångström (mp) som kryssade sig in förra valet satsar nu större och tror att generösa bidragsgivare från bland annat fredsrörelsen ska kunna samla ihop omkring

350 000 kronor till hans kampanj.

- Personval är ett bra sätt att föra ut partiets budskap, säger han.

Jessica Ritzén