Brännskador håller Mette-Marit hemma

Kronprinsen får genomföra resan på egen hand

NYHETER

BERLIN

Mette-Marit kan inte genomföra det planerade statsbesöket i Tyskland. Brännskadorna hon ådrog sig vid en tv-intervju håller henne hemma.

Foto: johanna pettersson
Kronprins Haakon och Mette-Marit fick brännskador i sina ögon, och går nu runt hemma i lägenheten med gardinerna fördragna.

Det var inför besöket i Tyskland som tysk tv gjorde intervjun med det norska kronprinsparet i söndags, den 5 maj. Den ägde rum utomhus på gården Skaugum utanför Oslo, egendomen som Haakon och Mette-Marit fick i bröllopsgåva av kungaparet.

På filmen syns tydligt att båda har problem med den starka solvärmen. Haakon svettas ymnigt och är till slut alldeles röd i ansiktet.

Under en presskonferens i Oslo i går förklarade professor Jan Petter Blomhoff kronprinsparets ögonskador. De ultravioletta solstrålarna reflekterades och förstärktes av de skärmar tv-teamet satt upp.

Såren medför intensiv smärta

- Strålarna brände små sår på bådas hornhinnor. Såren medför intensiv smärta, särskilt när man rör ögonen, sa professor Blomhoff som behandlar paret.

Haakon och Mette-Marit har de senaste dagarna hållit sig hemma i lägenheten i Oslo - i halvmörker bakom fällda gardiner.

Båda har mycket ont och har svårt att sova på grund av smärtorna, men det är Mette-Marits ögon som fått de svåraste skadorna.

Enligt Jan Petter Blomhoff kommer de dock att läkas och kronprinsparet riskerar inte att få några permanenta synskador.

Det var meningen att de skulle ha flugit till München i dag. Haakon och Mette-Marit skulle besöka Düsseldorff, Bonn, Köln och Hamburg innan de reste hem igen den 16 maj.

Tvingas stanna hemma

Enligt AP har läkare bestämt att Mette-Marit får stanna hemma i Norge, medan Haakon får genomföra resan på egen hand.

Det rasar en formlig Mette-Marit-feber i den tyska pressen, som trots dementier närmast dagligen rapporterar att kronprinsessan är gravid.

Därför förväntas också stor uppmärksamhet kring statsbesöket.

Det medför många pressfotografer - och kamerablixtar, något som kan vara ett starkt argument för att avstå från resan.

En talesman för N-TV och RTL, som gjorde intervjun på Skaugum, beklagar djupt det som hänt. Men - som också kronprinsparets läkare understryker - ingen kunde förutse att solskenet skulle ge dessa skador.

Mette-Marits tuffa första år som norsk prinsessa

Asbjörn Svarstad, Frida Johansson