73-åriga transan Charlotte har avlidit

NYHETER

BERLIN

Hon var Tysklands mest berömda transvestit men valde att gå i exil, i det mer toleranta Sverige.

Charlotte von Mahlsdorf dog, 73 år gammal, under ett besök vid sin mammas grav i Berlin.

von Mahlsdorf.

Redan under DDR-tiden valde Charlotte von Mahlsdorf, född som Lothar Berfelde i byn Mahlsdorf söder om Berlin, att visa sin läggning öppet.

Hennes stora stolthet var den bevarade interiören från en gammal ölstuga i Östberlin. Iförd kvinnokläder och pärlhalsband visade hon turister runt.

Mördade sin egen far

I boken "Jag är min egen kvinna" berättade von Mahlsdorf dramatiska historier ur sitt liv. Hon påstod bland annat att hon mördat sin egen far som hon hatade eftersom han under så många år misshandlat hennes mor.

Samtidigt kom det fram att hon i många år varit Stasi-agent och tvingats rapportera om sina vänner och bekanta till den hemliga polisen.

Efter att deltagarna i en gayfest i Charlotte von Mahlsdorfs trädgård blivit överfallna och misshandlade av nazister, bestämde hon sig för att lämna Tyskland. Sitt nya hem fann hon i Porla Brunn i Skåne.

Dog vid moderns gravsten

Hon blev också ett känt ansikte i den svenska gayrörelsen. Senast i januari höll hon ett tal på temat "stoppa våldet" vid en regnbågsmässa i Gustav Vasa kyrka i Stockholm.

I slutet av april reste Charlotte von Mahlsdorf till Berlin. Tillsammans med sina syskon skulle hon högtidlighålla 100-årsminnet av moderns födelse med ett besök vid graven.

Där fick hon en hjärtattack och dog.

Dödsfallet hölls hemligt av familjen till efter Charlotte von Mahlsdorfs begravning i fredags.

Asbjörn Svarstad