Svenskt fredscenter förstördes av soldater

”Dörrar var bortsprängda, datorerna isärplockade”

NYHETER

Ett svenskbyggt fredscenter har saboterats av israeliska soldater. Soldaterna använde centret som huvudkvarter under belägringen av Födelsekyrkan.

Foto: Mia Gröndahl
Soldaterna använde centret som högkvarter och slog sönder det när de lämnade det. Kvar ligger en stor hög med tomhylsor.

Insprängda dörrar, stulen videoutrustning och allmän förstörelse är resultatet av de israeliska soldaternas tid i fredscentret.

Catharina Kipp, generalkonsul vid svenska konsulatet i Jerusalem, besökte centret på fredagen.

- Det var ingen rolig syn som väntade. Det låg soldatkläder slängda överallt, dörrar var inslagna eller bortsprängda och datorerna var isärplockade, berättar Catharina Kipp för Aftonbladet.se från Jerusalem.

Matförråd borta

Hon berättar också att förråden av mat som centret samlat in till fattiga palestinska familjer försvunnit och att möbler flyttats runt i huset.

- Chefen för centret, Michele Nasser, kunde på rak arm säga att videoutrustning och DVD-spelare stulits. Nu ska man göra en genomgång för att se om det saknas något mer, säger Catharina Kipp.

Israeliska soldaterna pekas ut

Chefen för centret, Michel Nasser, lägger skulden för förödelsen på de israeliska soldaterna.

- När vi kom till centret i fredags stod det endast en israelisk jeep på baksidan. Ingen annan än de israeliska soldaterna kan ha gjort detta, säger han till tidningen Nettavisen.

Enligt Nettavisen hamnar en första uppskattning av kostnaderna för förstörelsen på mellan två och en halv och tre och en halv miljoner svenska kronor.

Betalades med svenskt bistånd

Centret, som är resultatet av svenska biståndspengar, invigdes i februari 2001. Kostnaderna för centret uppgår till en mindre del av de 50 miljoner svenska biståndskronor som upprustningen kring torget Mangersquare kostat.

Centret har använts för sammankomster av olika slag, för utställningar och filmvisningar. Nu, drygt ett år efter invigningen, är den tre våningar höga byggnaden saboterad.

Frida Johansson