Likud godkänner inte palestinsk stat

Sharon förlorade mot ärkerivalen Netanyahu

NYHETER

JERUSALEM

Det israeliska Likudpartiet antog på söndagskvällen en resolution som säger att partiet aldrig accepterar en självständig palestinsk stat.

Beslutet var en framgång för förre premiärministern Benjamin Netanyahu och ett bakslag för hans ärkerival, nuvarande premiärministern Ariel Sharon.

Sharon hade under den hetsiga debatten vid högerkoalitionen Likuds centralkommittémöte lagt all sin politiska pondus bakom orden, när han försökte förmå partiet att avstå från att rösta för Netanyahus förslag om att en palestinsk stat inte kan accepteras. Men de 2 660 delegaterna avvisade hans linje och röstade för Netanyahus resolutionsförslag som helt enkelt utesluter en självständig palestinsk stat.

I ett dramatiskt tal som sändes direkt i israeliska medier försvarade Sharon sin och regeringens politik samtidigt som han gick till skarpt angrepp mot sin argaste rival.

Stormig debatt

Det var dock Netanyahu som inledde söndagens stormiga debatt med att kräva att Likud klart säger ifrån att det inte kan bli tal om att en palestinsk stat bildas.

- Det måste stå klart att det inte blir någon palestinsk stat väster om Jordanfloden för det skulle innebära ett dödligt hot mot Israel, sade Netanyahu.

Sharon chockerade många partikamrater i höstas genom att säga att Israel vill ge palestinierna "en möjlighet att upprätta en stat". Det gav Netanyahu möjlighet att peka ut honom som mjuk mot palestinierna.

Utan att nämna Sharon vid namn kritiserade Netanyahu också regeringen för att den inte "kastat ut" palestiniernas president Yasser Arafat under den israeliska invasionen av Västbanken i förra månaden.

"Oansvariga beslut"

Den öppna och totala konfrontationen mellan Sharon och Netanyahu kom i gång på allvar när den sistnämnde ironiserade över Sharons beredvillighet att acceptera tanken på en internationell fredskonferens.

- En sådan konferens skulle återupprätta Arafats internationella anseende till fullo och skulle åter vända världen emot oss, sade Netanyahu.

Den förre premiärministern sade också att "en man fattar oansvariga beslut utan att konsultera någon i partiet, tvärtemot partiets alla politiska riktlinjer".

Sharon svarade med att erinra om att det redan hållits en internationell konferens i Madrid "där dåvarande vice utrikesministern (Netanyahu) satt bredvid dåvarande premiärministern Yitzhak Shamir.

- Jag är den som har ansvaret, jag handhar situationen. Regeringen jag leder är en annan regering (än Netanyahus) som står emot internationella påtryckningar om att ställa Israel inför en internationell tribunal. Det är en regering som gör vad som behövs för att utplåna terrorismen, det finns inga genvägar, sade Sharon.

Varnar för splittring

- En del personer ger råd, andra handlar. Vi besegrar inte terrorismen genom tal och paroller, sade Sharon.

Sharon varnade också för att interna strider hade fått partiet att tappa regeringsmakten vid tidigare tillfällen.

- Det ledde till att vi fick Osloavtalen på halsen och till och med en person bland oss, bara en, accepterade Osloöverenskommelsen, sade Sharon med anspelning på Netanyahu.

Netanyahus seger är ett bevis på att han har större stöd i partiet än Sharon, vilket kan bli problematiskt inför nomineringen av kandidater till valet 2003.

Det ställer också Sharon i svårigheter med alliansbrodern USA. President Bush har uttalat sig för en palestinsk stat.

TT-Reuters