Den kungliga fasaden flagnar

Läkare: Haakons och Mette-Marits brännskador är exceptionella

Foto: REUTERS
Svider i huden Norges kronprins Haakon visar upp brännskadorna han ådrog sig för en vecka sedan under en intervju med ett tyskt tv-team. Mete-Marits skador på huden och i ögonen var så svåra att hon fick läkarnas order att stanna hemma när Haakon i går reste på statsbesök till Tyskland. Hon får inte ens gå ut.
NYHETER

Mette-Marit och kronprins Haakon blev grillade av ett tyskt tv-team.

Bokstavligen.

Så här ser kronprinsen ut en vecka efter intervjun.

Mette-Marit ser inte mycket bättre ut hon. I går fick hon stanna hemma i Oslo medan Haakon åkte till Tyskland på statsbesök.

Mette-Marits ögon skadades under intervjun och hon får inte ens gå ut.

Kronprinsparet har fått vård av Norges främsta experter på brännskador, professor Jan Petter Blomhoff och överläkaren Nils-Jørgen Mørk vid Rikshospitalet.

De har knappast sett maken till liknande skador som de som kronprinsparet ådragit sig.

- Det är exceptionellt. Jag har bara sett något liknande ett par gånger på 20 år, säger Mørk.

- Då var det unga människor som suttit för länge framför de gammaldags kvartslamporna.

Hände under en tv-intervju

Mette-Marit och Haakon drabbades av sina bisarra brännskador förra söndagen. Det tyska tv-teamet intervjuade dem på kronprinsparets gård Skaugum utanför Oslo.

De satt utomhus. Och för att ljuset skulle falla vackert på kronprinsparet satte tyskarna upp en ljusreflektor.

Som att sitta under brännglas

Reflektorn fungerade bra. Alldeles för bra. Den buktiga skärmen koncentrerade solljuset rakt på Mette-Marit och Haakon. De kisade besvärat med ögonen. Vilket inte är att undra på eftersom de lika gärna hade kunnat sitta under ett brännglas.

Symtomen kom direkt, stark sveda i ansiktet och en skärande smärta i ögonen.

Mette-Marit råkade värst ut. Hon drabbades av vad som närmast kan liknas vid snöblindhet. Båda fick andra gradens brännskador i ansiktet.

17 maj-vinkandet kan ställas in

I går reste dock Haakon till Tyskland som planerat. Fast ensam. Det är synnerligen osäkert om Mette-Marit kan komma efter.

Det är mycket möjligt att ingen av dem ens kommer att vara i tillräckligt gott skick för att kunna stiga ut på slottsbalkongen och vinka åt folket under 17 maj-firandet nu på fredag.

Men Mette-Marit är inte ensam när Haakon är i Tyskland.

I går kom Morten Borg, pappan till hennes son Marius, hem till Mette-Marit med en cykel och en cykelhjälm som han gav till lillgrabben.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM