De lurar sig in på polisskolan

Elever misstänks ha begått brott och betett sig olämpligt

NYHETER

Polisaspiranten som prostituerade sig satt anhållen förra året.

I hennes lägenhet fann polisen 10 gram heroin.

Aftonbladet kan nu avslöja ännu fler fall med blivande poliser som anklagas för brott eller olämpligt uppträdande.

Foto: urban andersson
Kvinna i 20-årsåldern sålde sex via skolans datorer Händelse: Prostituerade sig och sökte sexkunder med hjälp av Polishögskolans datorer. Var misstänkt för narkotikabrott, sedan polisen hittat 10 gram heroin vid husrannsakan i hennes lägenhet. Hon greps och anhölls under ett dygn. Senare avskrevs brottsmisstankarna, narkotikan visade sig tillhöra en bekant. Elevens kommentar: ”Jag har aldrig använt narkotika. Jag informerade klassen om vad som hänt och fick ett starkt stöd.” Beslut: Stängdes tillfälligt av från utbildningen. Förra veckan bad hon att få lämna studierna sedan Aftonbladet avslöjat henne som prostituerad.

Trots hårda gallringar och djupintervjuer med psykologer kommer direkt olämpliga personer in på polisutbildningen. Här får de lära sig vapenhantering, greppteknik och viss juridik.

Aftonbladet har kartlagt eleverna på Polishögskolan som utsatts för särskild lämplighetsprövning de senaste två åren.

De har varit misstänkta för narkotikamissbruk, hustrumisshandel och sexbrott.

Bara för en månad sedan åtalades en polisaspirant för att ha stulit ström från personalens parkering. En annan elev är i dag avstängd från sina studier sedan han erkänt narkotikabrott.

”Även poliser kan göra fel”

– Vi måste acceptera att även poliser kan göra alla mänskliga fel, säger Ivar Eriksson, personalchef på Rikspolisstyrelsen.

– Ingen annan högskola lägger ut så mycket pengar på kontroller som vi gör. Men med den mängd personer som blir antagna så kommer vi alltid att göra några misstag. Dessutom kan människor förändras.

Nyligen uppdagades att en kvinnlig polisstuderande arbetat som prostituerad under skoltiden. Men redan förra året fick Polishögskolan varningssignaler.

Då satt hon anhållen, misstänkt för narkotikabrott.

Den 21 februari på kvällen förra året stormade sju civilklädda poliser med dragna tjänstevapen och en hund in i hennes lägenhet i centrala Stockholm.

Hittade heroin i hennes väska

Polisen fann 10 gram heroin i en väska. Hon greps och fördes till häktet i Uppsala där hon senare anhölls, misstänkt för olaga narkotikainnehav.

Där tog de hennes fingeravtryck och fotograferade henne. När Polishögskolans ledning fick kännedom om misstankarna stängdes hon av från undervisningen.

En manlig bekant erkände dock att knarket tillhörde honom.

– Brottsmisstankarna avskrevs mot henne så det var inget konstigt med att hon fick återgå till studierna igen, säger Ingmar Bergman, prefekt vid Polishögskolan.

Tre fall per år utreds

Det är han som utreder alla fall där poliselever betett sig dumt eller begått sådana brott att de kan anses som olämpliga som poliser.

– Vi har inte speciellt många fall. Ungefär tre elever per år blir föremål för utredning och det finns över 700 elever på skolan, säger Ingmar Bergman.

Andra fall:

Andreas Harne, Zendry Svärdkrona