Yassir Arafat har lämnat Ramallah

Första resan sedan reseförbudet hävdes

Foto: ap
Trängseln blev stor kring palestiniernas ledare Yassi Arafat när han för första gången på nästan sex månader visade sig utanför Ramallah.
NYHETER

För första gången på nästan ett halvår lämnade den palestinske ledaren Yassir Arafat på måndagen Ramallah.

Dagens rundresa tar honom till tre av de områden som drabbats hårdast av den israeliska offensiven.

Foto: ap
Arafat besökte också Födelsekyrkan i Betlehem och samtalade med flera religiösa representanter.

Vid åttatiden på morgonen klev Arafat ombord på den jordanska militärhelikopter som under dagen tar honom till några av de platser som varit måltavla under den sex veckor långa israeliska offensiven:

I Betlehem ska han inspektera skadorna efter den långvariga belägringen av Födelsekyrkan.

I Jenin ska Arafat besöka det krigshärjade flyktinglägret.

Slutligen ska Arafat besöka staden Nablus.

Israel hävde nyligen reseförbudet mot Arafat. Beslutet är en del i en överenskommelse som medlats fram av USA. Trots det är fredsprocessen i ett bräckligt skede, sedan premiärminister Sharons regeringsparti Likud på söndagskvällen sagt nej till en framtida självständig palestinsk stat.

Beslutet fattades vid ett centralkommittémöte i Tel Aviv och ses som ett bakslag för Ariel Sharon och som en framgång för den förre premiärministern Benjamin Netanyahu.

”De tillintetgör Osloavtalet”

När Arafat lämnade Betlehem passade han på att i starka ordalag kritisera Likuds beslut.

- Härmed tillintetgörs Osloavtalet, sa Arafat till AP.

Avtalet – som tillkom 1993 – gav den Palestinska myndigheten under ledning av president Arafat kontroll över 42 procent av Västbanken och Gazaremsan.

I den jordanska helikoptern – som Arafat fått låna sedan hans egna förstörts i en israeliska robotattack – tog han sig därefter till Betlehem. Målet var Födelsekyrkan, där palestinska aktivister och civila satt belägrade fram till i fredags.

- Denna plats kommer att finnas i våra hjärtan för alltid, sa Arafat vid kyrkan.

Arafat möttes av ett stort uppbåd av palestinska myndighetsföreträdare, präster och journalister. Och tog sig hukande in i den grotta där Jesus sägs ha fötts.

Han vandrade också runt i den kyrka som byggts ovanför grottan – och som i 39 dagar belägrades av den israeliska armén – i närmare en timme. Hela tiden ringde kyrkklockorna.

Reportrar på platsen frågade honom om de intryck han fått.

- En verklig tragedi. Detta kan inte accepteras av omvärlden, svarade han.

Det är dock oklart vad som hänt inne i kyrkan. Israel menar att de beväpnade palestinska aktivister som tog skydd i kyrkan medvetet förstörde den. De sista av dem lämnade platsen i fredags – 26 av dem fördes till Gaza, medan de 13 som betecknats som mest militanta utelämnades till Cypern.

Mattias Lundell