Juha Valjakkala rymde under permission

Åmsele- mördaren kan ha flytt till Sverige med sin fru

1 av 2 | Foto: Mats dumell
Juha Valjakkala i fängelset 1997.
NYHETER

Åmsele-mördaren Juha Valjakkala och hans hustru har rymt från fängelset i Joensuu i norra Karelen.

I fredags skulle paret ha varit tillbaka i fängelset efter en obevakad två dagars permission.

På måndagskvällen valde den svenska polisen att gå ut med ett rikslarm efter paret. Det samma har gjorts i Finland.

Rikslarm har gått ut i Finland efter den livstidsdömde, snart 37-årige, Juha Valjakkala och dennes hustru.

Valjakkala har suttit fängslad dömd till livstid för ett trippelmord i Åmsele 1988. Under åren har han suttit i flera hårt bevakade finska fängelser. Och för tre år sedan flyttades han till fängelset i Joensuu.

Där träffade han sin nya hustru som själv är intern. De gifte sig förra året och var på sin första obevakade tvådagarspermission.

Klockan 18.00 i fredags skulle de ha varit tillbaka, men de kom aldrig.

Maija Roiha, fängelsechef i Joensuu, bekräftar Valjakkalas rymning för Aftonbladet.se:

- Han fick sin första permission 2001. Han har skött sig mycket bra i fängelset och på tidigare permissioner. Den här gången hade han planerat att vara hemma hos sin fru och hennes familj.

Tidigare har Juha Valiakkala enbart beviljats dygnslånga permissioner.

Flera flyktförsök

Men Juha Valjakkala har tidigare visat sig vara mycket flyktbelägen. I april 1994 rymde han – en av Finlands mest bevakade fångar – från Rihimäki-fängelset.

På något sätt hade han kommit över en revolver och lyckades under en engelsklektion ta sin lärare som gisslan. På så vis tog han sig ur fängelset, men kunde gripas bara timmar senare.

Året efter dömdes Valjakkala till ytterligare tre och ett halvt års fängelse för olaga vapeninnehav, olaga frihetsberövande och fortkörning i samband med flykten. Efter rymningen flyttades Valjakkala till en rymningssäker bunker i Kyläkoski, söder om Tammerfors.

Tre år senare, i april 1997, försökte Juha Valjakkala fly igen. Då satt han på det hårdbevakade Kakola-fängelset i Åbo.

Klädd i rånarluva tog han sig tillsammans med en rånare upp på fängelsets tak, men ingen av de två vågade hoppa ned från den höga höjden.

Svensk polis utfärdar rikslarm

Den svenska Rikskommunikationscentralen är den instans som utfärdar rikslarm i Sverige. Under måndagen väntade man på att den finska polisen skulle utfärda en efterlysning via Schengensamarbetet SIS. När efterlysningen kom var beslutet i praktiken fattat:

- Omkring klockan halv nio gick ett rikslarm ut, säger Karl-Erik Karlsson, vakthavande befäl på Rikskommunikationscentralen, till aftonbladet.se.

Går man alltid ut med rikslarm när en efterlysning kommit via SIS?

- Nej, det har ju att göra med hans tidigare grova brottslighet, att han inte återkommit till fängelset och finns vissa kopplingar till Sverige.

I rikslarmet står att Juha Valjakkala och hans fru inte återkommit efter permission och att de kommer begäras utelämnade om de anträffas. Med den informationen följer nytagna foton på de två.

Och enligt den svenska polisen är det inte otänkbart att Valjakkala är på väg till Sverige.

- Vi vet att han är farlig, vi vet att han har haft svenska kontakter och vi får utgå ifrån att han kan söka sig till Sverige, säger Lars Nylén, chef för rikskriminalpolisen, till TT.

Nylén uppger också att polisen fått in tips från människor som säger sig ha sett Valjakkala.

- Vi har fått en rapport från en privatperson om en bilstöld i Pajala natten till måndagen, där tjuvens utseende stämde överens med Valjakkalas signalement, säger Rolf Hamstig, vakthavande polisbefäl i Luleå, till TT.

Polisen uppger också att en bil som stulits i Kajaani i Finland hittats i Sattajärvi utanför Pajala, rapporterar SVT:s regionala nyhetsprogram Nordnytt.

Den bil som stals i Pajala är en VW Passat.

Juha Valjakkala heter numera Nikita Joakim Fouganthine.

Läs också:

Simone Söderhjelm, Mattias Lundell, TT

ARTIKELN HANDLAR OM