Döttrarna skolkade – mamman i fängelse

Hårda tag mot skolket i England

NYHETER

Den ensamstående brittiska mamman lyckades inte få sina döttrar att sluta skolka.

Nu har hon dömts till 60 dagars fängelse.

Enligt brittiska BBC är domen med största sannolikhet helt unik. Fembarnsmamman Patricia Amos, 43, dömdes av rätten i Banbury, Oxfordshire, eftersom hon inte lycktas få två av sina döttrar att regelbundet gå till skolan.

Trots att tingsrätten redan tidigare krävt att mamman skulle förmå sina döttrar att komma till skolan så uteblev hon från nästa förhandling. Och rätten uppger att man i två och ett halvt år försökt få de två flickorna Jackie,13, and Emma, 15, att sluta skolka.

”De är bara barn”

Domen blev möjlig sedan det maximala bötesbeloppet höjts, men frågan är om hur den kommer tas emot. Patricia Amos familj har fördömt den i skarpa ordalag och hennes äldsta dotter Kerry Cowman, 25, som tar hand om flickorna, säger till BBC:

- De är bara barn, de kunde inta tänka sig att detta skulle hända. De är beredda att gå till skolan. Allt de vill är att få sin mamma tillbaka.

Men Tony Blairs regering har givit frågan om skolk hög prioritet. Premiärministern har själv föreslagit att föräldrar till skolkande barn ska förlora barnbidraget. Och företrädare för utbildningsväsendet har välkomnat domen med förhoppningen att den ska sända ett tydligt budskap till de brittiska föräldrarna.

Tänker överklaga

Patricia Amos advokat är inte lika imponerad. Stephen Warrington säger att han tänker överklaga och hoppas få ut sin klient om bara ett par dagar.

- Vad ska man uppnå med en fängelsedom? Den kommer inte göra henne att villigare att samarbeta och den kommer säkerligen inte garantera att hennes döttrar går till skolan, säger han.

Mattias Lundell