Tomas, 42: Jag försökte stoppa dem

Trippelmördaren Juha jagas i Sverige

1 av 2 | Foto: arne lund
SPRANG EFTER TJUVARNA Pajalabon Tomas Calla sprang efter två personer som försökte stjäla grannens bil. Polisen misstänker att de två var Juha Valjakkala och hans fru. ”Det kunde ju ha hänt något”,säger Calla.
NYHETER

Livstidsdömde Åmsele mördaren Juha Valjakkala har rymt till Sverige. Polisen tror att han

stulit flera bilar på flykt genom Norrbotten i går natt.

–Jag försökte stoppa dem,säger vittnet

Tomas Calla,42.

Juha Valjakkala bedöms som farlig och rikslarm är utfärdat både i Sverige och Finland.

–Vi har indikationer som tyder på att han befunnit i sig i Pajala under natten till måndagen,säger Rolf Hamstig,vakthavande befäl vid Luleåpolisen.

Det finns flera sammanträffanden.

I Sattajärvi söder om Pajala hittades i gryningen i går en stulen,avskyltad, finskägd Volvo som försvann i Kajaani i Finland i söndags.

”Det kunde ju ha hänt något ”

I helgen avvek Juha Valjakkala och hans fru från sin obevakade permission i östra Finland.

Vittnesuppgifter finns om att han varit synlig i Pajala.

–En person har sett grannens bil stjälas.Signalementet på biltjuvarna överensstämmer med rymlingarna. Men vi visste inte då att Juha hade rymt eftersom det hann gå lång tid innan vi fick information,säger Rolf Hamstig.

Vittnet heter Tomas Calla.Han hade ingen aning om att det kanske var efterlyste Juha Valjakkala som han sprang ut efter i går natt.

–Det kunde ju ha hänt någonting,han är ju en farlig man.Hade jag vetat att det var Juha hade jag nog inte sprungit ut.Men det enda jag tänkte på då var att inga ligister ska komma och sno grejer från mina grannar,säger Tomas Calla.

Han hade precis stängt av datorn och gått ner i köket för att röka en cigarett. Då upptäckte han två personer som spanade in bilarna utanför på gatan i Pajala.

Passerade några meter från Calla

–Jag undrade vad sjutton de höll på med och klädde på mig för att vara beredd om de kom in på min gård. Men de fortsatte 75 meter bort,då förlorade jag dem ur sikte några sekunder när de försvann bakom en lastbil.Sedan såg jag hur kvinnan knuffade på en grannes bil, då rusade jag ut.Men de hann få i gång bilen, hoppade in och körde mot mig. De passerade bara några meter från Tomas Calla som skrek åt dem att stanna.

Polisen sätter stor tilltro till Tomas Callas uppgifter. Signalementet överensstämmer.

–Han har gett en god beskrivning, det kan vara Juha.Men nu kan han ha åkt söderut i Sverige,säger Rolf Hamstig.

Registreringsskylten från den finska, stulna Volvon – ULT 956 – har inte hittats.

Polisen misstänker att syftet kan vara att använda den på en annan bil.

Läs också:

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM