Kaos hotar helgtrafiken

NYHETER

SJ räknar med kaos i tågtrafiken i pingst.

Hälften av tågen till och från Stockholm stannar vid en strejk.

Medlarbudet dröjer och enligt fackförbundet Seko pekar det mesta på att strejken för de 11 000 tågförarna är oundviklig.

– Mycket talar för att det blir strejk. Vi har ännu inte fått något medlarbud, säger Jonas Pettersson, pressekreterare på Seko.

Räknar med kaos i helgen

Medlarna fortsätter de segdragna förhandlingarna i dag. Om parterna inte kommer överens räknar SJ med kaos i helgtrafiken.

Det är fortfarande oklart exakt vilka tåg som kommer att drabbas.

Seko har medlemmar inom bland annat SJ, Citypendeln, Connex och Tågkompaniet och all trafik i Mälardalen kommer i princip att stå stilla.

Kräver ledigt varannan helg

Facket kräver stopp för delade turer, ”ingen ska behöva gå till jobbet två gånger om dagen”, minst varannan helg ledig och ett högre lönebud.

Arbetsgivaren Almega anser att arbetstiden ska regleras lokalt, men har enligt förhandlarna erbjudit en omfattande central arbetstidsreglering och ett lönebud i nivå med övrig arbetsmarknad. Delade turer går dock inte att undvika menar Almega.

– Verkligheten styr arbetstiden. Det är på morgonen och på eftermiddagen som folk vill åka till jobbet, och på helgerna hälsa på släkt och vänner, säger Gunnar Järsjö, förhandlare för Almega.

Strejken bryter ut klockan 16.00 på fredag.

Så påverkas du av tågstrejken

Jessica Ritzén